До две седмици Северният обход на Бургас, който ще поеме трафика, идващ от автомагистрала "Тракия" и продължаващ към Поморие, Несебър и Слънчев бряг, ще бъде пуснат в експлоатация. А до дни спортната зала "Арена Бургас" може да получи Акт 16. Това заяви след проверка на строителните работи служебният министърът на регионалното развитие Иван Шишков.

Вижте още снимки тук >>> 

По думите му, ако метеорологичната прогноза позволи, движението по Северния обход ще бъде пуснато по Великден. Очаква се до празника той вече да има и Акт 16, като дотогава движението ще бъде междинно заради забавяне на осветлението. "Ако Акт 16 не бъде взет до две седмици, със сигурност ще има такъв до началото на летния сезон", увери министър Шишков. 

Следващата седмица се очаква да започне и ремонтът на компрометирания язовир "Ясна поляна". За него Министерският съвет отпусна сумата от 23 млн. лв. Шишков увери, че по време на летния туристически сезон няма опасност населените места на юг от Бургас, които се захранват с питейна вода оттам, да минат на воден режим.

Спортната зала "Арена Бургас" пък може да получи Акт 16 до дни, но това е месец след срока, поставен при последната инспекция на съоръжението в края на миналата година. Надяваме се в края на април да имаме всички документи, даващи право на експлоатация, каза още Шишков. Той направи нова инспекция на спортния обект, заедно с представители на местната власт. 

Снимка: БТА

"Съвсем скоро комисията от Дирекция "Национален строителен контрол" трябва да започне работа по въвеждане на сградата в експлоатация. Това, което в момента се правеше като довършителни работи, се наложи заради монтирането на пистата по лека атлетика. Залата е предвидена така, че в нея да могат да се практикуват различни видове спортове. Тоест, когато има необходимост за писта по лека атлетика, тя ще се монтира. Когато има необходимост от терен за волейбол, се прави терен за волейбол", каза Шишков. 

По думите му последното актуване на сградата може да се случи и по-рано от края на април.

"Предполагам, че в рамките на 20-30 дни ще може да се приключи процедурата за получаване на Акт 16. Може да отнеме и две седмици. Но това, което днес видях, е различно от това, което видях преди няколко месеца. Забавяне от месец не е толкова фатално, важно е съоръжението да е добре изпълнено и да работи добре. Това е може би първата зала, която е построена от много години насам. Тя дава възможност за състезания по лека атлетика, така че това е изключителна придобивка не само за Бургас, но и за страната", каза още служебният регионален министър.

Последната инспекция, която Иван Шишков направи на обекта, бе през ноември миналата година. Тогава той обяви, че спортната зала "Арена Бургас" ще бъде отворена частично до два месеца. 

БТА