Протестите на част от фермерите продължават и днес, като се очаква до края на деня да има яснота дали и как ще продължат. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов, представител на една от протестиращите организации. 

Пред NOVA той заяви: "Днес ще вземем решение. Ние най-малко искаме да създаваме проблеми. Още повече след изказването на премиера Денков от вчера, че няма да се срещне с нас, защото сме искали оставка. Ще призовем колегите да спрем и да останем в стачна готовност и да видим как ще се развият събитията". 

В студиото на bTV председателят на Националния съюз на говедовъдите Димитър Зоров, който също вчера бе на протеста пред Министерски съвет, заяви, че в подписания в петък меморандум "има много препъникамъни". 

"Как смятате, че комисарят по конкурентоспособност ще погледне на едно условие, при което за едните се иска да докажат загуби, а за другите - не", коментира Зоров. Той влезе в спор със съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, под чиито искания вече стоят подписите на властта. 

Караколев коментира, че миналата седмица на протестите в страната са били около 12 000 човека, от които 11 500 са се оттеглили след подписването на споразумението. "Останали са около 500 човека да протестират активно. Надявам се и те да намерят разбирателство с министър Вътев и да има едно взаимно изгодно решение", заяви съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Зоров обаче контрира, че вчера на протеста от страна на биволовъдите са присъствали собствениците на 2900 животни, а от говедовъдите - собствениците на над 35 000 животни, както и собственици и работници от оранжерийното производство. 

По неговите думи е скъсан диалогът между Министерството за земеделието и правителството. "Министър Вътев си позволява от националния ефир да заблуждава българските зрители - особено земеделците, че всички са добре дошли. Всичко, което сме предлагали от ноември месец дотук, нищо от него не е удовлетворено. Колегите претоплиха част от манджата, която ноември месец е предложена. В меморандума, който е подписан, няма никаква конкретика и никаква яснота. Във финансовата част се говори за 150 млн. евро, които ще бъдат евентуално отпуснати след разрешение на Европейската комисия. Няма никаква гаранция, че това ще се случи", коментира Зоров.

Според Симеон Караколев обаче председателят на Националния съюз на говедовъдите чете чернова на споразумение. "В официалното споразумение сума от 150 млн. евро няма, тъй като ние не се съгласихме с нея. Единственото условие, което ние поставихме, е на всички земеделски производители да бъде изплатена сумата, която е изплащана 2022-2023 г. И това е записано в меморандума", посочи той.

В крайна сметка днес част от фермерите продължават с протестите, а блокадите остават, тъй като не са удовлетворени от споразуменията, направени от колегите им. 

Земеделци вече изкарват техника до "Петолъчката", но движението няма да бъде затваряно, предаде БНР.  "Фактически няма да има затрудняване на движение, няма да има спиране, ще имаме присъствие там по паркингите с наша техника, имаме готовност, но няма да спираме движението. Ще изчакаме 6-и март и оставката на правителството, да видим как ще се развият събитията", каза Йордан Койчев, животновъд от Стралджа.

В област Варна обаче и днес ще бъде затворен пътят Варна-Бургас край село Рудник до бензиностанцията и в района на местност Харамията.

В социалните мрежи кметът на Аврен Емануил Манолов съобщи, че след последните разговори със земеделците днес от 10.00 до 12.00 ч ще е последният ден на протестите на територията на община Аврен. Следващите дни ще има протести, но ще бъдат след моста на река Камчия в територията на община Долни чифлик.

Протестиращите пред Министерски съвет вчера не успяха да се срещнат с премиера, който бе категоричен, че не може исканата оставка на министър Кирил Вътев да бъде основа за преговори. Според протестиращите премиерът е бил подведен от земеделския министър по повод представителността на браншовите организации, с които беше подписано споразумение.