Средствата са изразходвани за цялостното саниране, обзавеждане и реновиране на блока, като в него включително е изградена и система за видеонаблюдение, изтъкна Фандъкова, предаде БТА. По думите й системата за видеонаблюдение е едно от най-ценните неща, които са въведени, защото е най-ефективният начин за защита и охрана. В блока ще се влиза със специални карти.
„Оттук нататък остава 680-те студенти да опазват и да се грижат за общежитието. Аз лично смятам, че трябва да имат ангажимента не само за поддържане на стаите си, но и за поддържане на околното пространство и коридорите”, заяви Фандъкова. Тя заяви, че ще настоява пред ръководството на УНСС да се създадат условия за санкции за студентите, нанесли щети в обновените стаи. Фирмата, изпълнител на ремонта, в продължение на една година е задължена да възстанови евентуални щети в блока, но, ако те са по вина на изпълнителя, посочи министър Фандъкова.
Сградата е изцяло реновирана само за 57 дни, като по нея са работили около 300 строители, каза изпълнителният директор на Студентски столове и общежития (ССО) към УНСС Иван Чавдаров,  предаде "Фокус". Той обясни още, че общежитието разполага с 637 легла, 223 стаи, от които 2 читални, снабдени с интернет. 831 лева струва пък ремонтирането на един квадратен метър от сградата. По думите му класацията на студентите за новия блок ще се извърши по социален критерии или по успех. Наемът няма да бъде повече от 30 лева. На всяка стая са сложени и отделни електромери, а заради санирането разходите за енергия ще намалеят с около 30%, обясни той.
Започнатата програма за ремонт на студентските общежития в страната от миналото правителство трябва да продължи, като за тази цел се защити ресурс, категорична е Фандъкова.  По думите й има сгради на общежития в страната, които 20-30-40 години не са основно ремонтирани.
Досега в страната са ремонтирани 18 общежития, като от тях около десетина са в София. Сградите на студентските общежития в страната са над 100.
Вижте снимки