Причината е, че дружествата, в които членуват тези ловци, не са внесли документите за регистрация в Съюза на ловците и риболовците или техните сдружения обжалват регистрацията си, предаде БГНЕС.
Според промените в Закона за лова и опазване на дивеча от тази пролет, всяко ловно сдружение трябва да разполага с 22 000 хектара ловна площ. Сдруженията, които не отговарят на новите изисквания, трябва да преминат към съседни организации, поясниха ловците. Едно сдружение - "Съединение", не е подало документи да се регистрира по новите условия, а седем други обжалват регистрацията си.
В момента не трябва да създаваме безпокойство в българския ловец, ще направим всичко възможно всеки ловец, който иска да отиде на лов да има тази възможност, каза инж. Иван Петков.  Според него промените в нормативната база не създават условия за монопол на една национална организация за ловците - Националния съюз на ловците и риболовците в България. По този начин държавата предоставя държавни функции и увеличава контрола върху хората, които разполагат с оръжие в дома си, допълни Петков.
На 8 август започва ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, горски бекаси и гълъби. Според правилника всеки ловец заплаща по 50 лева годишна такса за стопанисване на дивеч, от които около 15 лева отиват в Държавната агенция по горите, а 35 лева остават в дружинката, за да поддържа развъждането на дивеч. При всеки ловен излет авджиите заплащат и такса, в зависимост от броя на дружинката и на дивеча, който ще отстрелват. Една дружинка за лов на диви свине може да бъде минимум 8, максимум 20 души. За лов на прелетен дивеч минималният брой на ловците е трима за ловен излет, а максималният - отново 20. Тези изисквания са съобразно сигурността на ловците.
В България има над 120 000 ловци, почти колкото е числеността на армията и полицията заедно. 50 000 обаче активни авджии.