Заповедта за разпускане на Националния оперативен щаб е логично решение и политиците не трябва да се опитват да правят политика от това, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на първия брифинг на здравните власти след разформироването на щаба.

"Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват политици или новопоявили се мераклии. Логично е да се разформирова, защото той е надинституционална структура. Следващият премиер, който и да е той, ще създаде съобразно нуждите и компетенциите такъв консултативен орган. Брифингите на щаба ще продължат, отговорността за контрола върху пандемията ще продължат да носят здравният министър и главният държавен здравен инспектор", заяви Ангелов след критиките относно заповедта на премиера в оставка Бойко Борисов за разпускането на щаба.

По думите му ситуацията в страната е различна.

"Информацията, с която разполагаме е много повече, в сравнение с началото, когато беше създаден щабът. Изградихме работещ модел и вече знаем какво да правим. Нека не търсим политически насоки", призова министърът в оставка.

По отношение на ваксината на "АстраЗенека", Ангелов съобщи, че до момента има становища от няколко експертни съвета и всички от тях съветват да се прилагат и вторите игли на ваксината.

"В понеделник ще дадем отговор и указания на хората с поставена първа доза от този препарат", обясни министърът в оставка. В отговор на журналистически въпрос той обясни, че няма данни за починали българи след поставена втора доза на която и да е ваксина

А колкото до изтичащата извънредна епидемична обстановка, Костадин Ангелов обяви, че на 26 април ще бъде решено, дали да се удължи тази обстановка. Според него тя трябва да бъде удължена с 1 месец. А ако страната ни успее да постигне колективен имунитет със 70 процента с двете прилагащи се в момента ваксини, това значи около 2 или 2.5 милиона българи да са ваксинирани до края на юни. Тогава можем да си позволим липса на мерки, обясни той.

Обсъжда се и допълнително разхлабване на мерките - до края на деня или в понеделник ще бъде издадена заповед театрите да работят с до 50 процента заетост на местата в залите.

Очакваме да минат няколко седмици, за да се усети чувствително намаляване на броя на хоспитализираните. Това каза още министърът в оставка Костадин Ангелов.

"Справяме се и с третата вълна, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа въпреки чувствително по-големия натиск, но за голямо съжаление продължаваме да губим човешки животи", добави той.

Намалява броят на заетите легла за неусложнени и усложнени състояния на пациенти. В лечебни заведения са настанени 153 души медицински персонал.

В половината от страната заболяемостта е под 500 на 100 хиляди души, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Ако се запази темпът, вървим към затихване на третата вълна, посочи той.

Според последните данни за 14-дневната заболеваемост България е на 11 място в ЕС и на 4 място на Балканите. Колкото до смъртността, тя е 24 на 100 хиляди, което ни отрежда 2 място сред държавите-членки след Унгария и отново 2 място на Балканите, след Северна Македония.

Костадин Ангелов очерта 3 сценария за постигане на колективен имунитет срещу COVID у нас. Оптимистичен, със срок на изпълнение в края на юни, реалистичен, който по думите му ще се случи до края на юли, и песимистичен - най-късно в края на август да има такъв имунитет на българското население.

Ръководителят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов съобщи, че към момента дялът на ваксинираните лекари у нас доближава 90 процента - над 33 хиляди медици. Имунизираните хора над 65 години са около 116 хиляди, а общият брой на хората с поставена една или две дози ваксина е над 620 хиляди. Основно ваксините се поставят в лечебните заведения, около 154 хиляди са дозите, поставени от личните лекари, обясни още проф. Гигов.

А директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев даде информация за две жени у нас, при които е установена мутация в протеина на британския вариант на коронавируса. След консултация с учени от Института по молекулярна биология към БАН може да се твърди, че протеинът не се е променил, така че да не му влияят ваксините срещу COVID, обясни Кантарджиев. По думите му двете пациентки са в добро състояние и на домашно лечение, а щамът, който той нарече български, е под наблюдение и не се очаква промяна, която да го направи устойчив на ваксините.