Съревнование с предизвестен край или изненадваща победа и влизане за първи път на жена от 70 години в кметския кабинет в Стара Загора? Отговорът на този въпрос ще бъде даден след по-малко от 20 дни, но ако се съди по постоянно намаляващия брой опоненти на настоящия градоначалник Живко Тодоров, то балотажът в града на правите улици и липите изобщо не е сигурен.

Кандидатът на ГЕРБ, който вече три мандата управлява града, преследва четвърта победа, като само при първото си явяване на местни избори през 2011 година не е успял да спечели още на първи тур. При това преди 12 години срещу него е имало най-голям брой опоненти - 10. 

През 2015 г. претенденти за кметското място в Стара Загора, освен Тодоров, бяха още деветима, а във вота преди четири години се включиха общо 9 кандидати. И двата пъти настоящият кмет на Стара Загора победи още на първи тур и то с огромна преднина. 

Сега срещу Живко Тодоров се изправят петима, сред които две жени - Искра Михайлова от "Възраждане" и Мария Динева от коалиция "Земеделски народен съюз". Останалите трима кандидати за кмет са Димитър Чорбаджиев от "Продължаваме промяната - Демократична България", Иван Върляков от "БСП за България" и Тихомир Тенев от "Има такъв народ".

План в 11 точки и две папки с проблеми 

Докато през 2019 г. Живко Тодоров обяви привличането на нови инвестиции в Стара Загора за основна цел в следващия си мандат, в новия му план за развитието на града фокусът е насочен към образованието. Кандидатът на ГЕРБ публикува приоритетите си в 11 сфери с разписани конкретни ангажименти, като набляга на по-дългосрочните перспективи, които се основават на модерно образование и високи технологии. Тодоров залага на подготовката на кадри за бизнеса съвместно с училищата и Тракийския университет, които да развиват научна дейност и да залагат на иновации.

Кандидатът на ГЕРБ смята да привлича инвеститори в региона, като поддържа ниски местни данъци и такси. В същото време обаче изпълнението на водния цикъл в Стара Загора донесе много негативи за Тодоров, тъй като повече от година и половина жителите се борят с хаоса в трафика и силното запрашаване заради разкопаните основни улици и булеварди. При това много често екипите на фирмите, изпълняващи проекта, разкопават сутрин една улица, а следобед друга, без да има никакво предупреждение за шофьорите. За капак стартирането на проекта по програмата "Околна среда" (2014-2020 г.) на стойност 122 млн. лева се забави, а краят му, макар и обещан за края на октомври т.г., хич не се вижда.

Снимка: Булфото

"Във времето осъзнах, че един кмет винаги ще бъде в положение от "осанна" до "разпни го". Знам и това, че папката с решените проблеми със сигурност е по-малка от тази с нерешените", признава Живко Тодоров.  

Точно проблемите с инфраструктурата са основният коз в ръкава на един от най-сериозните опоненти на настоящия градоначалник на предстоящия местен вот. И това, изненадващо или не, е Искра Михайлова от "Възраждане". 

Депутатката в три поредни парламента е категорична, че шансовете ѝ да спечели битката за кметския стол на Стара Загора са големи. Макар че опитът й през 2019 г. да победи Живко Тодоров не бе никак успешен.

"Предходният път спечелих 2,4%, но трябва да отбележим, че разликата от тогава досега е огромна. За тези 4 години аз съм работила много. Смятам, че аз получавам огромно одобрение заради това. Не съм поемала много ангажименти, но за сметка на това съм се постарала да бъда максимално полезна и смятам, че това е било оценено. Управлението на ГЕРБ пък успява изключително добре да усвоява. Резултатите с усвояване са видими. Каня всеки да дойде и да види каква е инфраструктурата в Стара Загора", заяви преди дни Михайлова.

Снимка: Facebook

Според кандидатката на "Възраждане" икономическото развитие на общината също не е положително. "Ние сме един от много лошите примери за икономическо изоставане на областния център, сравнен с много по-малки съседни общини", изтъкна тя.

Позицията на партията на Костадин Костадинов относно запазването на въглищните централи в "Марица Изток" обаче носи позитиви за Искра Михайлова в борбата й да стане първата кметица на Стара Загора от 70 години насам, тъй като голяма част от жителите на града изкарват прехраната си именно в промишления комплекс. 

Втори рунд и за кандидатите на ПП-ДБ и БСП

Срещу Живко Тодоров ПП-ДБ изправя настоящия общински съветник Димитър Чорбаджиев, но коалицията в Стара Загора успя да излъчи номинацията си в последния възможен момент. "На мен ми се искаше кандидатът на ПП-ДБ да беше известен 6 месеца по-рано и да отговаряме за реалните проблеми на Стара Загора, а не на това, което ще кажат най-гръмогласните и текущата управа. За съжаление г-н Чорбаджиев ще има малко време за дискусии по същество на проблемите в града", коментира в интервю за радио Стара Загора след номинацията бившият депутат от ПП-ДБ Атанас Михнев.

По образование Димитър Чорбаджиев е машинен инженер, а от 20 години работи в местна търговска фирма. 

"Аз съм упорит човек, който работи и не се отказва", с тези думи се описа кандидатът на ПП-ДБ, който залага на категорично и ясно планиране на ремонтите на инфраструктурата и тяхното качество, повишаване на сигурността с увеличаване на видеонаблюдението, поставяне на камери за скорост на възловите кръстовища, подобряване на чистотата и изграждане на въглеродно неутрална индустриална зона. 

Досегашният опит на Чорбаджиев да се пребори с кандидата на ГЕРБ обаче също не е успешен. Подобно на Искра Михайлова, но на вота през 2015 година, като номинация на Реформаторския блок инженерът успя да спечели едва 2,82 процента от гласовете на съгражданите си. 

Снимка: Facebook

За втори рунд след 4 години се готви и друг претендент, издигнат от парламентарно представена партия - БСП. Професорът по физиология на животните и човека в Тракийския университет Иван Върляков признава, че кандидатурата му за кмет на Стара Загора за него е предизвикателство и отговорност, след като на местния вот през 2019 г. събра 14.47% подкрепа.

"Кандидатирам се за втори път, защото обществото много ми е дало и ми е време да върна това, което съм насъбрал. Много е лесно да отида в една богата държава и да живея спокойно. Но какво ще стане с този хубав град, с моите деца и внуци, с бъдещето? Те са мотивът ми да остана тук", посочи той и добави:

"На миналите избори тръгнах като кандидат с компетенции и информация, която имах за Стара Загора от 20 години. През тези 4 години като съветник в Общинския съвет надградих тази информация, получих възможността да се запозная с общинската администрация, да опозная проблемите на града и да се чувствам сигурен". 

Снимка: Община Стара Загора

Кандидат-кметът от БСП си поставя за цел минимум достигане на балотаж. 

Друга номинация е тази на Тихомир Тенев - с над 20-годишен стаж в една от топлоцентралите в "Марица-изток кандидатът на ИТН тръгва към старозагорци с послание: "Стара Загора сте Вие, а аз съм един от Вас!"

"Един от приоритетите, които ще защитаваме по време на тази кампания, е административните услуги да бъдат дигитализирани, за да бъдат в помощ на гражданите и бизнеса в града и региона", каза Тенев. Според него е необходимо общинска администрация и Общинският съвет да създадат такива условия, които да привличат инвеститори.

Снимка: Facebook

Кандидатът за кмет каза, че ще работи за увеличаване на еднократната помощ, отпускана от местната администрация при раждане на бебе, за нов план за транспортна схема на град Стара Загора и осветеност на пешеходните пътеки.

Тенев обясни, че от партията се предвижда гражданите да могат да участват при вземането на важните решения чрез създаване на платформа в социалните мрежи, чрез която те да бъдат допитвани.

Последният кандидат, който може да размести картите на основните опоненти, е председателят на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева от местната коалиция "Земеделски народен съюз". Заявката й е за по-различно управление на града, включително и чрез промяна на градската среда. Казва, че сред приоритетите й ще бъдат малките населени места в общината - тя самата има постоянен адрес в село Малка Верея, на няколко километра от областния център.

Според Динева, ако кметът, който и да е той, веднъж в седмицата влиза в по една стая на етаж в общинската администрация произволно, без да е предупредил - нещата ще бъдат много различни. Защото ще види и чуе много. 

Снимка: Facebook

Местната коалиция издига за първи път свой кандидат за градоначалник, а причините са натрупаните проблеми, като чистота, инфраструктура, безхаберието на администрацията и абсолютната липса на контрол.

"Омръзна ми да слушам как това и онова не може да стане. Не го приемам. Всичко може и аз няма да се откажа докато не видя администрацията такава, каквото хората искат да бъде. Защото всеки човек има право да работи, да произвежда и да инвестира както намери за добре. А администрацията трябва да му съдейства по всички възможни начини. Това е задачата, която аз съм си поставила", допълва тя.

Като част от програмата на Мария Динева са и нова детска градина в кв. "Железник", малки спортни зали в кварталите "Кольо Ганчев" и "Железник", многоетажен паркинг, интегрирана система и мониторинг на паркирането, площадка за биокомпост и гробище за домашни любимци.