Битка с предизвестен резултат и липса на интрига за името на кмета - такова ли е състезанието за Бургас след четири кметски мандата на Димитър Николов, избиран още на първи тур от бургазлии?

12 опоненти се впускат в луда надпревара за мястото на Димитър Николов, в това число и той самият ще се бори да го запази за пети път и още четири години начело на общината. На пръв поглед изглежда трудно е да влезеш в кметска надпревара в град, обявяван нееднократно за най-добрия за живеене и срещу градоначалник, награждаван четири пъти за най-добър кмет.

На старта на предишния си мандат през 2019 г. Димитър Николов беше заявил, че сяда в кметския стол за последен път, защото трябва да се появяват и развиват нови лица. Очевидно през изтеклия четвърти мандат е променил мнението си, а и беше единодушно избран от местната организация на ГЕРБ да се бори отново. Противно на слуховете, че лидерът на ГЕРБ няма да го подкрепи за нов мандат, Бойко Борисов застана зад Николов - да бъде кандидатът на партията за Бургас. Кметът, който до 2021 г. беше и зам.-председател на партията,  се отчете пред съгражданите си още преди кампанията. В отчета си не пропусна да отбележи, че Бургас е лидер в разработването на европейски проекти и осигуряването на евросредства, и е на първо място по привличане на преки чуждестранни инвестиции.

Това, според Николов, се дължи на инфраструктурата и добре подготвени индустриални зони. Бургас е от градовете с най-младо население у нас, напомни Николов и обеща фокусът му в следващия мандат да бъде именно върху младите хора и тяхното развитие. Николов е спокоен и за туризма в морския град, който не само оцелял в пандемията от коронавирус, но и се е разширил с нови комплекси и  е увеличил потока от туристи. В града се строи детска болница, а Софийският университет разкри филиал. И наред с фактите за построено и направено през последните четири години, финансистът, който управлява Бургас, е много популярен в града си, слави се като диалогичен и съпричастен човек, прагматик, който постига лесно разбирателство. 

Димитър Николов, досегашен кмет на Бургас и кандидат за нов мандат

Снимка: БТА

ПП и ДБ в Бургас - съперници по различни писти

Срещу Димитър Николов се изправя ПП-ДБ, но коалицията в Бургас не успя да се договори за единна кандидатура, нито пък официално излиза с партийна номинация. Така ПП и ДБ ще борят кандидата на ГЕРБ с разделени сили - двама техни депутати се изправят срещу сегашния градоначалник. Лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски има подкрепата на ПП, а Димитър Найденов е човекът на ДБ, но издигнат от инициативен комитет.

Константин Бачийски и Димитър Найденов по време на регистрацията на депутатската листа в Бургас на ПП-ДБ на парламентарните избори

Снимка: БТА

В минисъревнованието между двамата Бачийски разчита, ако удържи да стигне до балотаж, би бил подкрепен от левите и националистите в лицето на БСП и "Възраждане" точно заради това, заради което не го харесват коалиционните партньори от ДБ - гласуването му срещу оръжейната помощ за Украйна. Техните политици и симпатизанти го смятат за хомофоб и путинист, а още щом беше съобщено, че е номиниран от Националния съвет на ПП за кандидат-кмет на Бургас, изригнаха с възмущение в социалната мрежа.

Колегата му от парламентарната група, но на тепиха на Бургас - опонент, депутатът от ДБ Димитър Найденов, неколкократно призова да излязат с обща кандидатура, но апелът му остана нечут. Дори и да бяха заедно обаче, те нямаше да съберат и една трета от подкрепата за настоящия градоначалник, поне според предварителните социологически данни, които ще видите по-долу. Все пак, вътрешнокоалиционното съревнование засега печели Бачийски от ПП с двойно по-голям аванс пред Найденов от ДБ.

Все пак ПП-ДБ останаха единни поне в общинската листа и заедно номинираха 38 кандидати за съветници.

Кой кой е от опонентите на кмета

Бачийски е бил общински съветник и за втори път е кандидат-кмет, след като при първия опит загуби от Димитър Николов. Той стана известен като мандатоносителя на ПП през 2021 г. заедно с Настимир Ананиев и неговата партия ВОЛТ, за да даде шанс на проекта на Кирил Петков и Асен Василев да участват в парламентарните избори. Оттогава неизменно е и водач на депутатската листа в Бургас и депутат в трети парламент.

Константин Бачийски, кандидат-кмет на ПП

Снимка: БТА

Опонентът му, но и колега от парламентарната група, Димитър Найденов, не е толкова популярен, макар вече за четвърти път да е депутат - сега от ПП-ДБ, а преди това само от ДБ. Юристът от Бургас, който има за главна своя цел борбата с корупцията, се прочу като активен участник в събитията около казуса "Росенец" през лятото на 2020 г., когато Христо Иванов атакува с лодка морския бряг край имението на Ахмед Доган. Найденов също е бил общински съветник.

Димитър Найденов, кандидат-кмет на ДБ

Снимка: БТА

Плътно в гърба му диша кандидатът на "Възраждане" Тодор Ангелов - председател на най-старото тракийско дружество в България - "Екзарх Антим I". Той също е бил общински съветник и дори зам.-председател на местния парламент.

Тодор Ангелов, кандидат-кмет на "Възраждане" за Бургас

Снимка: БТА

В същото време кандидатът на БСП Станимир Баев вярва, че именно той е единственият автентичен ляв кандидат. Баев е заместник-директор на Природо-математическата гимназия "Акад. Никола Обрешков" в Бургас.

Друг от претендентите, издигнати от парламентарно представени партии, е бившият зам.областен управител от времето на четворната коалиция - Тодор Иванов от ИТН. Инженерът и специалист по индустриален мениджмън не изглежда да има реални шансове, а и не само той. Повечето от претендентите за кметския стол в Бургас са се докоснали до местната власт и имат зад гърба си опит като общински съветници.

Тодор Иванов, кандидат-кмет на ИТН

Снимка: БТА

Формулата всички срещу Димитър Николов и ГЕРБ

Критиките към кмета на Бургас, които отправят всичките му съперници, са идентични. Всички са недоволни, че общината е основният работодател за бургазлии, твърдят, че няма привличане на сериозни инвестиции в града и проблемът не е толкова с безработицата, колкото с ниските заплати. Докато Николов акцентира именно на развитието на индустриалната зона на Бургас в последния си мандат, то опонентитете го критикуват, че там има само складове, но не и реално производство. Основният му конкурент Константин Бачийски апелира "Да съживим Бургас" и критикува, че след 16 години кметуване на Николов градът останал в периферията. "Бургас е без добре платени работни места, с евтина работна ръка, без млади хора, без инвеститори, без производства, без стратегия за развитие. Тук има семеен бизнес само за няколко семейства", недоволства кандидатът на ПП. Думите му можем да сложим в риториката на почти всички останали кандидати.

Така се оформя един ясен вододел между сегашния кмет и останалите. Мишената в кампанията е Димитър Николов, а формулата - всички срещу него и срещу ГЕРБ. Те говорят, участват в дебати, той - мълчи. Явно предпочита бургазлии да преценяват по направеното в техния град. В същото време най-силният мажоритарен кандидат е именно настоящият градоначалник на морския град. На това поле другите претенденти, изглежда, още предварително са загубили битката. Липсва им разпознаваемост със съвсем малки изключения.

Доказват го данните от експресно регионално проучване на "Алфа рисърч" и "Маркет линкс", проведено сред 403 имащи право на глас в община Бургас, по поръчка на bTV в периода 30 септември - 4 октомври и по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Преднината на Николов е безапелационна - 64% от анкетираните го избират за кмет още на първи тур. Всички останали остават далеч назад зад него.

Бургаската интрига ще я има, но за второто място

И след като е почти сигурно, че Димитър Николов ще бъде кметът за пети път, интригата се заформя около второто място. Там, отново според същото социологическо проучване, с изравнени позиции са Константин Бачийски от ПП и Тодор Ангелов от "Възраждане". Двамата имат само процент разлика помежду си, като той е в полза на депутата от управляващата партия. За Бачийски ще гласуват 7% от бургазлии, участвали в допитването, а за Ангелов - 6 на сто. Двамата очевидно до последно ще тръпнат за развоя от битката, но резултатът не би могъл да бъде нещо повече от почетно второ място - дори не и балотаж.

Четвърти се нареждат Станимир Баев от БСП и депутатът от ДБ Димитър Найденов, които събират едва по 3 на сто от гласовете. Пети по подкрепа е кандидатът на ИТН Тодор Иванов с 2%. 

Станимир Баев, кандидат-кмет на БСП

Снимка: БТА

Останалите по списък на избирателната комисия, които ще се надяват на гласа на съгражданите си, са експертът по туризъм и бивш депутат от "Изправи се, мутри вън!" - Живко Табаков. Създателят на гражданско движение "Бург" сега е издигнат от "Левицата!", Движение "България на гражданите" и "Неутрална България", но вече е участвал в предишните кметски избори като десен кандидат. За поста на кмета се борят още Йордан Георгиев от МК "Граждани за Общината", Александър Бояджийски - Български съюз за директна демокрация, кандидатът на "Български възход" Стоян Грозев, Ивайло Атанасов, номинация на "Свобода" и Радостин Долчинков, издигнат от партия МИР.

Живко Табаков, кандидат-кмет на Левицата

Снимка: БТА

Ако резултатите още в първата седмица на кампанията са толкова категорични, то те могат да бъдат тълкувани еднозначно - бургазлии очевидно са доволни от живота си в своя град и нямат необходимост нещо там, в неговото управление и подреждане, да се променя. Означава и още нещо - че имат доверие в сегашния си кмет, надхвърлил партийния профил и разтворил палитрата извън тесния електорат. Ако беше налице някакво колебание и недоволство сред съгражданите му, то преднината му пред останалите нямаше да е близо седем пъти.

Затова е лесно да кажем отсега - кметът в Бургас се знае, останалите са само състезатели, вдъхновени от олимпийския принцип. А някои от участниците след първата петица пък ще останат само в таблиците на ОИК след първия тур и в статистиката на "Местни избори 2023" без никакви политически последствия от това. Така че, най-вероятно, ако ще има битка в морския град, тя няма да бъде кметска, а партийна -  за мнозинство в Общинския съвет.