Оспорвана ще бъде битката за кметския стол и във Варна. Общо кандидатите, подали документи за участие в местните избори, са 9 господа и една дама, като според анализаторите най-ожесточен ще е сблъсъкът между номинирания от ГЕРБ Иван Портних и избрания от коалицията ПП-ДБ Благомир Коцев

Не са за подценяване и още няколко души, които също са сред фаворизираните от варненци - шанс за кметското място имат още кандидатът на "Възраждане" Коста Стоянов, издигнатият от "Български възход" Петър Николов, Ивайло Костадинов от ИТН, както и номинираният от местната коалиция "Алтернативата на гражданите" Христо Димитров

Кандидат-кметове са още изборът на БСП Павел Раличков, на "Левицата!" Мария Тодорова, на "Средна европейска класа" Илия Костадинов и на "Граждани на общината" Пламен Костадинов.

И дори и да има достатъчно отявлени лица, всички, желаещи да седнат на кметския стол, са подготвили обещаващи приоритети за развитието на града, така че изненадите никога не са изключени - изходът от вота във Варна ще се реши едва след преброяването и на последния глас.

Епичната битка - ГЕРБ или ПП-ДБ

И за Портних, и за Коцев този изход е от ключово значение, тъй като и двамата имат какво да бранят. От едната страна е избраникът на ГЕРБ, който се опитва да затвърди доверието, гласувано му от варненци преди 10 години, и да изпълни докрай обещаното за развитието на града. От другата страна на изборния ринг застава Коцев - бившият областен управител, който има възможността не само да "оправи кашата на ГЕРБ", но и да засили позициите на ПП-ДБ в града.

Иван Портних се бори за трети мандат, след като стана кмет на Варна през 2013 година и наследи дългогодишния градоначалник Кирил Йорданов. През годините Портних е давал заявки за справяне с няколко ключови проблема - инфраструктурата, градския транспорт, сметопочистването. Идеята му е развитието по тези приоритети да продължи, като към тях добавя и изграждане на експоцентър, по-добро видеонаблюдение, обновяване на старческите домове, повече инвестиции в културата и други. 

По време на своето управление обаче Портних стана обект на разследвания за корупция в общината, за пукането на тръбата, замърсила Варненското езеро, както и за изграждането на рибарското пристанище "Карантината". Именно това дава широко поле за изява на Коцев, който използва тези разследвания в своя полза. 

Кандидатът за кмет на ГЕРБ отрича всички тези обвинения, като дори в началото на септември заяви, че е възможно и да го арестуват, защото е в ход "политическа манипулация преди местните избори".

Още в първия ден от кандидаткметската кампания Портних ударно започна сблъсъка със своя пряк опонент. 

Снимка: БТА

"Предизборната кампания във Варна не започва днес. Тя стартира още през 2022 година, когато областният управител на Промяната, днес кандидат за кмет от ПП-ДБ, Благомир Коцев, осакати бюджета на Варна, като го блокира в съда, за да спре капиталовата програма на общината. Кампанията продължи с десетките проверки, инспекции, сигнали "донос/бонус" от правителствата на Промените срещу нас. Варна не получи нито лев държавна подкрепа, защото целта беше градът да спре своето развитие. Нито една европейска програма не беше отворена, нито Планът за възстановяване за големите градове. А бюджетът за тази година бе приет миналата седмица - в средата на септември!!! Спряха АМ "Хемус" и "Черно море", забравиха Аспаруховия мост. Всички депутати от ПП-ДБ гласуват против важните проекти за Варна", написа тогава в социалната мрежа настоящият варненски кмет и добави:

"В кампания влязоха и "презастроителите" веднага след като уволних дисциплинарно главния архитект Виктор Бузев. Затова, например, вече месеци наред ремонтите в града не свършват. В листата на тези милионери са строителни и други холдинги, описващи себе си като "Алтернативата на гражданите". Въпреки това ние не сме спирали да работим за Варна. И няма да ни спрат - дори с евтините номера на Кирил Петков да скатава протежето си Коцев от правосъдието".

Разбира се, отговорът на кандидата на ПП-ДБ не закъсня. В интервю за "Нова телевизия" Благомир Коцев заяви, че конкурентът му "олицетворява модела на управление през последните години и смятам, че начинът, по който се управляваше Варна, е най-лошата форма на управление на модела "ГЕРБ".

Освен това в профила си във Facebook Коцев обвинява Портних, че е спечелил предишните избори с купуване на гласове, което пък ясно кореспондира със слогана му за кампанията "Не продавай гласа си".

Снимка: БТА

"На изборите през април във Варненска област се купиха над 20 хиляди гласа. За да се ориентирате - Портних беше избран с 49 хиляди гласа за кмет на общината. Купените гласове превръщат общинския съвет в орган, обслужващ корпоративни кръгове. Но... само ако излезлите на изборите граждани са малко! Ако хората масово излязат да гласуват, купеният вот няма тежест и губи силата си", пише Коцев.

Извън нападките към опонента си Иван Портних, избраникът на ПП-ДБ обещава на варненци втори Аспарухов мост, да извърши ревизия на обществените поръчки за десет години назад, както и да се бори за привличане на нови инвестиции в областта на IT технологиите и производството. Сред приоритетите му е и да се погрижи за крайните квартали и вилните зони на Варна, които "да се върнат в нормалността".

Коцев получава солидна подкрепа от колегите си от ПП-ДБ. Според депутата Стела Николаева следващият кмет на Варна "ще трябва да оправя цялата каша, забърквана от ГЕРБ 12 години". Именно тя отново открехва завесата към разследванията срещу Портних.

"Съвместното управление на Портних и уволненият от него главен архитект Бузев е подложило Варна на бясно строителство и е превърнало кварталите ѝ в бетонни гета", смята Николаева.

Скритите фаворити

За много сериозна конкуренция на "двамата първи" се смята и номинираният от "Възраждане" Коста Стоянов. На предишните избори лидерът на партията Костадин Костадинов загуби кметската битка с Иван Портних, а тази година реши да изпрати за градоначалник именно Стоянов. 

Заради доброто представяне на Костадинов през 2019 година има предположения, че кандидатът на "Възраждане" всъщност може да се окаже голямата изненада на вота във Варна. 

Снимка: БТА

Стоянов беше сред опонентите, които Портних не атакува, когато обяви, че може да бъде арестуван заради политически манипулации. 

Стоянов казва, че Варна е градът, в който иска да живее и в който е влюбен. Пред Moreto.net обещава на гражданите да работи така, че варненските деца да имат добро детство, но и добро развитие - такова, че да искат да останат да учат, живеят и работят в града.

След големите приоритети на кандидата на "Възраждане", ако стане кмет, са инфраструктурните подобрения, включително изграждане на веломрежа, ремонт на подлезите, изграждане на буферни паркинги, както и ремонт на Аспаруховия мост. В програмата си Стоянов залага още редовно миене и чистене на улиците, създаване на нови паркове, развиването на икономиката и индустрията, увеличаване на средствата за реклама, така че Варна да се превърне в туристически град и в четирите сезона. 

Коцев акцентира още на достъпно здравеопазване, екологичен градски транспорт, развитие на спорта и културата, програма за контрол на популацията на безстопанствените кучета и котки и също видеонаблюдение. 

Друг кандидат сред скритите фаворити е издигнатият от "Български възход" Петър Николов, когото множество варненци подкрепят в социалните мрежи. Неговият предизборен слоган всъщност описва събирателно защо се включва в надпреварата за кмет - "Варна отново да стане най-добър град за живеене".

Като основна цел Николов си поставя "голямото наваксване" -  да говори с хората, за да решава проблемите им, да навакса със изоставането в инфраструктурата и да изпревари другите градове по добър, здрав и качествен живот за децата и всички варненци. 

Снимка: Партия "Български възход"

Обещава още ревизия на общинските дирекции, защита на правата на всеки гражданин, а за бедните - подадена ръка от общината за дом и работа, както и да получат по-ниски данъци и финансова подкрепа. 

Николов смята да въведе бързо работещи административни услуги, както и интерактивна Варна - с приложения за транспорт, трафик, аварии и услуги; повече полицаи на пътя и по-засилено видеонаблюдение; достъп за хората с увреждания до ключови сгради; трайно решаване на проблема с бездомните животни, както и да създаде центрове за подкрепа и споделени пространства за бизнес и култура.

Следващата номинация е тази на Ивайло Костадинов - с четири висши образования и собствен бизнес кандидатът на ИТН тръгва към варненци с посланието "Варна - това сте вие. А аз съм един от вас". 

"Трябва да бъдат предложени промени в Общия устройствен план, за да се спре презастрояването и да се осигурят повече зелени площи. Това е единият от моите приоритети. Проблемът с детските гради и яслите във Варна не е решен. Групите са препълнени, а свободни места има само в крайните квартали", заявява пред БНР кандидатът за кметския стол на Варна.

Снимка: Архив на Ивайло Костадинов

Ако стане градоначалник, мандатът му ще започне с три приоритета - референдум за колите в Морската градина, нова транспортна схема и промени в общия устройствен план. Също така Костадинов изразява готовност да работи за развитието на варненското пристанище и да бъдат изградени нови кейови места за големи плавателни съдове.

Последният кандидат, който може да размести картите на основните опоненти, е избраният от местната коалиция "Алтернативата на гражданите" Христо Димитров. Той атакува и беше атакуван от Портних по отношение на застрояването на Варна. 

Димитров залага именно на справянето с този проблем - презастрояването. Обещава още да се бори с корупцията в местната администрация, некачествените ремонти, замърсяването в града. Има идея да вкара и гражданите в управлението на града, които да бъдат и по-информирани чрез създаване на електронна община.

Снимка: Коалиция "Алтернативата на гражданите"

Кандидат-кметът ще заложи още на подобряването на инфраструктурата в кварталите и инвестициите.

И още...

Макар да не е след фаворитите, избраникът на БСП Павел Раличков също заложи на черен пиар срещу настоящия кмет.

"Управлението на Иван Портних във Варна е еманация на паралелната държава. Струва ми се, че кабинетът на кмета не е в общината, а в един хотел в близост", беше определението му пред БНР за мандата на Портних.

Раличков дори заяви, че кметът на Варна "отдавна е спрял да ходи на работа".

Снимка: Facebook/БСП Варна

Той изтъква, че сега е най-важно да се приеме нов общ устройствен план, който да е в пряка връзка с нов мост над Варненското езеро или канала.

Подобно на колегите си, Раличков също дава заявка да започне с проверки и ревизии, да подобри инфраструктурата, да направи Варна по-зелена, но и да развива местните предприятия, както и да създаде общинско предприятие "Туризъм".

Мария Тодорова - единствената жена кандидат, издигната от "Левицата!", съобщи сама в профила си във Facebook, че влиза в надпреварата за Варна.

"Моята кандидатура е обмислена и осъзната. Смятам, че #Варна има нужда от по-ефективно и прозрачно управление. Варненци заслужават по-добра градска среда, заслужават град, в който ремонтите не се правят само преди избори и хаотично. Заслужават Общината най-после да поеме ролята си на добър стопанин. Като майка, юрист и член на Общинския съвет до този момент аз съм повече от мотивирана да работя за реално подобрение на Варна във всичките ѝ аспекти, за всичките ѝ граждани безпристрастно, както предвижда закона. За мен е важно да се даде глас на варненци не от политическа гледна точка, а от човешка, тяхната лична. ЗА Варна такава, каквато може да бъде!", е написала номинирана от БСП.

По думите ѝ трябва да се спре практиката Варна да е "донор на работна ръка за София".

Между последните двама кандидати единственото общо е фамилията - Илия Костадинов и Пламен Костадинов.

Първият е кандидат на партия "Единение", но с мандатоносител за предстоящите местни избори партия "Средна европейска класа".

Снимка: Партия "Единение"

Ако стане кмет, Илия Костадинов ще има за цел да превърне Варна отново в "перлата на Българското Черноморие".

От своя страна опонентът му Пламен Костадинов е издигнат от "Граждани на общината".