Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин ще разговарят днес по телефона. Двамата ще обсъдят "широк кръг от въпроси, включително предстоящи дипломатически контакти".

Говорителка на Съвета за национална сигурност Емили Хорн посочи, че Байдън е разговарял с европейски лидери за ситуацията по украинската граница, а представители на администрацията поддържат връзка с НАТО, Европейския съюз и организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Разговорът ще се проведе в момент, когато САЩ и западните им съюзници наблюдават струпването на руски войски край границата на Русия с Украйна, чийто брой е достигнал около 100 000. Това породи опасения, че Москва се готви да нахлуе в Украйна.

В разговора си днес с Владимир Путин президентът на САЩ Джо Байдън ще каже, че има дипломатически път за урегулиране на напрежението около Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на висш служител на американската администрация. Той говори пред журналисти за планирания за тази вечер телефонен разговор на американския президент с руския държавен глава Владимир Путин.

Белият дом потвърди, че разговорът ще се състои в 15.30 ч. местно време (22.30 ч. българско).

"Президентът Байдън винаги е смятал, че нищо не може да замени директния диалог и взаимодействието между лидерите. Това важи с особена сила, когато става дума за Русия и неговото взаимодействие с президента Путин", каза американският правителствен служител.

По въпроса за кризата около Украйна той каза, че Байдън ясно ще заяви, че САЩ са готови за дипломация и дипломатически път напред, но също ще каже, че има готовност да се реагира, ако Русия реши да нахлуе в Украйна.

Освен това по думите му президентът на САЩ е готов да заяви, че Вашингтон ще продължи тясно да координира възможните стъпки в диалога за сигурност с Москва със своите съюзници.

Байдън ще потвърди позицията, че САЩ са готови на ответни мерки, в това число и разширяване на военната помощ за Киев, в случай на нахлуване на Русия в Украйна. Сред мерките са санкции срещу икономическата и финансова система на Русия, а също и укрепване позициите на НАТО на източния й фланг.

Байдън вероятно ще повтори позицията, че САЩ ще предприемат бързи мерки срещу Русия в случай на инвазия. Но американският президент ще се опита да наложи дипломацията като алтернатива, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ каза, че Байдън скоро може да проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Възможно е в разговора си Байдън и Путин да засегнат и други въпроси, като например продължаващите разговори за съживяване на ядрената сделка с Иран, каза представителят на американската администрация.

Държавният секретар Антъни Блинкън разговаря вчера с украинския президент Володимир Зеленски. Нед Прайс, говорителят на Държавния департамент, каза, че Блинкън "е потвърдил непоколебимата подкрепа на Съединените щати за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на струпването на руски войски по границите на Украйна".

Прайс заяви, че двамата са обсъдили усилията за мирно разрешаване на конфликта в Източна Украйна и предстоящите дипломатически ангажименти с Русия.

По-рано тази седмица Путин заяви, че ще обмисли много варианти, ако Западът не успее да отговори на искането му за гаранции за сигурност, които да изключат разширяването на НАТО в Украйна. По-рано този месец Москва представи проектодокументи в областта на сигурността, в които поиска от НАТО да откаже членство на Украйна и други бивши съветски републики и да свие разполагането на свои сили в Централна и Източна Европа.

Ден преди разговора на Байдън с Путин Антъни Блинкън обсъди заедно с министрите на външните работи на Германия, Франция и Великобритания ситуацията на украинската граница и форматите на предстоящия диалог с Русия. Антъни Блинкън, Аналена Бербок, Жан-Ив Льо Дриан и Елизабет Тръс са разговаряли също за най-новия кръг от международните преговори във Виена за ядрената програма на Иран. Дискутиран е бил и въпросът и как страните да покажат солидарност с Литва във връзка с действията на Китай наскоро, отбеляза министерството.