Покушението срещу Алексей Петров отвори отново характерната за годините на Прехода тема за поръчковите убийства в България. Разстрелът на бившата барета припомни за т.нар. "мутренски времена", в които почти всеки месец имаше атентати срещу знакови лица от подземния свят, именити бизнесмени и други обществени личности.

Взривени коли, асансьори, пощенски кутии, снайперисти и разстрели посред бял ден - според статистиките пикът им е между 2000 и 2010 година, като само през 2003-та има 15 поръчкови убийства, а през 2005-а броят им е 14. 

Подобен род престъпления са от най-трудно разкриваемите поради дългата верига от поръчителя до изпълнителя. Често наетият да извърши покушението е чужд гражданин, който напуска страната и следите му се губят.

Именно заради това за последните около 20 години неразкритите поръчкови убийства наброяват повече от 150. Разкритите са само 3, сочи информация на МВР, цитирана от Mediapool - от 2004, 2005 и 2017 година. Данни за жертвите и за осъдените няма.

Последното поръчково покушение у нас преди разстрела на Алексей Петров от 16 август тази година бе убийството на бизнесмена Петър Христов. 49-годишният собственик на една от от големите компании за производство на млечни продукти у нас - "Лактима", и още няколко фирми бе прострелян на 8 януари 2018 г. пред офиса си на ул. "Ралевица" в София. Той бе откаран във ВМА, но въпреки 30-минутните реанимационни действия - почина. Христов бе пронизан от пет куршума - три в гърдите, един в главата и един в шията. По него бе стреляно с чешки картечен пистолет "Скорпион", който се използва често от наемните убийци при мокри поръчки.

И до днес, както и при останалите вече позабравени покушения, за които Dir.bg ви припомня, извършителите и поръчителите на убийството на Петър Христов остават неизвестни. 

Четири фатални изстрела на ул. "Латинка" №15

Едно от знаковите убийства е на бившия премиер Андрей Луканов. На 2 октомври, малко преди 9:30 часа, политикът излиза от дома си на ул. "Латинка"15 и се отправя към автомобила си, който е паркиран на около 15 метра от входа на жилищния блок. В колата го чака неговият шофьор.

Луканов обаче се сеща, че е забравил нещо. Излиза от автомобила, приближава се до домофона, за да се свърже със съпругата си. Точно тогава 4 изстрела огласят въздуха - един в слепоочието и други три в гърба. 

Убиецът стреля с "Макаров" на около 2,5 метра от Луканов, а след покушението изчезва.

Пистолетът е намерен 40 дни по-късно зад радиатор на площадката между етажите в жилищен блок на съседната улица "Димчо Дебелянов". 

За убийството са задържани и осъдени Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев-Гопе (племенникът му), Ангел Василев и Юрий Ленев (шофьорът му). Присъдите им по-късно са отменени, а поръчителят на атентата остава неразкрит.

Снимка: Иван Григоров

Разстрел на 10 000 км от София или как убиха Поли Пантев на остров Аруба

Годината е 2001-ва. Босът на СИК - 39-годишният Пантю Тотев Пантев, е в град Оранестад - столицата на остров Аруба в Карибско море.

На 9 март фоайето на луксозния хотел, в който е отседнал, се изпълва с викове от ужас и паника. Отново четири фатални изстрела слагат край на живота на Пантев. Убиецът влязъл в препълненото фоайе на хотела с пистолет в ръка и хладнокръвно ликвидирал жертвата си. След това светкавично изчезнал.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На покушението, освен множеството гости на хотела, станала свидетел и бременната приятелка на Пантев - манекенката Петя Райкова.

Полицията в Аруба е вдигната накрак, но стрелецът така и не е открит. Очевидците го описват като мъж на средна възраст с кестенява коса и синьо-зелени очи.

Има информация, че минути след разстрела от летището на острова, което е в близост до луксозния хотел, е имало полет за Колумбия.

Взрив над пощенска кутия уби Маймуняка

Атентатът е извършен на 29 януари 2002 година. Около 20:00 часа 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка - една от легендите на империята ВИС, паркира мерцедеса си пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова.

Той и тримата му гардове влизат във входа, а бомбата избухва.

Макар и ранени, гардовете на Маймуняка успяват да го качат на колата и да го откарат във Военномедицинска академия.

Димитър Димитров-Маймуняка (вдясно) носи единия кръст на Васил Илиев

Снимка: Архив на Dir.bg

Два дни по-късно Димитров издъхва без да дойде в съзнание заради тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

2 години по-късно 20 куршума и за наследника на Пантев

Евгени Стефанов-Женята, смятан за наследник и дясна ръка на Пантев, също е брутално убит 2 години по-късно. Сутринта на 5 ноември 2003 г. той пристига в бившата баня "Гео Милев", придружаван само от един гард - Николай Стойков.

Двамата виждат мъж с оръжие. Хукват към вратата, но ги пресреща втори килър. Стрелбата е с автоматично оръжие, а Женята е убит с над 20 куршума - три от тях са попаднали в главата.

Снимка: Архив

Охранителят му е ранен тежко. Убийците бягат към ул. "Черковна", където ги чака черно "Ауди" и изчезват в столичния трафик.

Разследващите смятат, че покушението е извършено заради заради изчезналите 600 килограма кокаин на колумбийската мафия, станали причина и за смъртта на Пантев, или пък, че е поръчан от конкуренти в наркобизнеса.

Разстрел в центъра на Амстердам

Жертвата в този атентат е считаният за контрабандист №1 на България по време на Прехода Константин Димитров-Самоковеца. На 6 декември 2003 година той е с манекенката Цеци Красимирова в нидерландската столица. 

Двамата излизат от бижутерия на площад "Дам", когато Самоковеца получава 2 куршума в главата. Рикоширал куршум пък попада в челото на манекенката. 

Снимка: Архив

Убиецът тръгва да бяга, но не знае, че холандски агент следва Самоковеца след пристигането му в Амстердам. Криминалистът вижда къде стрелецът изхвърля якето и пистолета си и малко по-късно го задържа в ресторант.

Ервин Врекер е осъден на 15 години затвор. Излежава само 10,5 г. от тях и през 2014 г. е пуснат на свобода.

Бомба в асансьора

Така е убит друг бос на бившата застрахователна компания СИК - Стоил Славов. При експлозията на 19 януари 2004 г. загиват и трима от неговите охранители, които също били в асансьора. За четвъртия нямало място в кабината и той тръгва по стълбите, което спасява живота му. 

При избухването на асансьора са ранени още седем души, а десетки други са евакуирани от сградата.

Взривното устройство е поставено върху покрива на асансьора и е с мощност около 600 грама тротилов еквивалент. Бомбата избухва, докато асансьорът е между първия и втория етаж.

Активирана е дистанционно.

Версиите на полицията варират от "вътрешен човек" до конкуренция в бизнеса с горива.

Куршум от снайпер уби боса на ВИС-2 Георги Илиев в Слънчев бряг

На 25 август 2005 г. Георги Илиев е на мач на неговия отбор "Локомотив" (Пловдив), който побеждава ОФК "Белград" и там фотографи са го запечатали на апаратите си за последно жив.

След това Жоро Илиев тръгва към Слънчев бряг, за да отпразнува победата на футболния тим. Илиев отива в едно от заведенията си в курортния комплекс около 23:30 часа. Сяда на масата за кратко, след което отново се изправя, за да проведе телефонен разговор. 

Снимки: Иван Григоров/Архив на Dir.bg

В момента, в който приключва разговора, изведнъж Илиев се свлича на пода пред смаяните погледи на охраната си, персонала и клиентите от съседните маси. Откаран е в Спешна помощ, но вече мъртъв.

Според съдебните лекари куршумът е минал до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.

Оръжието е скъпа колекционерска пушка - "Аншуц", 22-и калибър, с патрони "Стингър", които имат т.нар. хидрошоков отвор и предизвикват по-тежки поражения.

Разследването първо се насочва към трупа на едър руснак, намерен на 4 септември във Варненския залив. Тялото е със закрепени тежести и се подозира, че това може да и извършителят, който да е убит от поръчителите. Има информация, че поръчител е един от известните членове на подземния свят в Перник - Райко Василев-Кръвта, който имал конфликти с Илиев, но това така и не е доказано.

Показен разстрел в "Лозенец"

На 22 февруари 2006 година, около 14 часа, Иван Тодоров-Доктора, сочен за един от основните контрабандисти в държавата, се вози на предната дясна седалка в джипа си "Порше Кайен" недалеч от хотел "Кемпински-Зографски".

Когато луксозното возило преминава покрай строителен обект, започват да свистят куршуми. Доктора е убит на място с 13 куршума, а шофьорът му е транспортиран в тежко състояние във ВМА.

При огледа на местопрестъплението са открити над 20 гилзи от автоматично оръжие. От МВР обявяват за издирване двама мъже, които са избягали с лек автомобил "Ауди". В колата на Доктора пък е открито куфарче с голяма сума пари.

Bulphoto

Една от версиите е, че убийството е било поръчано от Маргините, с които Доктора имал конфликт, но на 14 юни 2010 година Софийският градски съд оправда Красимир и Николай Маринови за поръчителство на убийствата на о.з. ген. Любен Гоцев, Иван Тодоров - Доктора и Никола Дамянов. 

Сред версиите е и че е бил поръчан от негови близки.

Убийството на "писателя на мутрите"

Посред бял ден, на едно от най-оживените места в София - пред хотел "Плиска", на 7 април 2008 година е застрелян от упор 35-годишният Георги Стоев. Покушението е извършено от двама немаскирани мъже, които спокойно се отдалечават от местопрестъплението пред погледите на стотици свидетели.

Писателят е закаран в "Пирогов", където лекарите вадят 2 куршума от главата му, но след операцията той почива.

"Оставихме колата и тръгнахме да купим вестници при "Плиска", докато изчакаме срещата с Румен Леонидов. На 30 м чух 2 бързи изстрела, след това ми писна ухото. Звукът беше като от пиратки. Инстинктивно отскочих 2-3 крачки встрани към един микробус", разказва свидетел на разстрела.

Снимка: Bulphoto

Версиите за покушението са противоречиви - смята се, че е убит заради книгите си или заради неуредени финансови задължения.

В началото на 2009 г. пък стана ясно, че двамата мъже, натоварени с "мократа поръчка" да убият писателя Георги Стоев са били арестувани през ноември 2008 година, като единият от тях е физическият извършител на разстрела. И двамата обаче са пуснати, без да им се повдигне обвинение, защото не били разпознати.

Разстрелът на футболния бос Юри Галев

Атентатът е извършен около 4 часа сутринта на 20 юни 2010 г. Тогава Галев шофира между Боровец и село Бели Искър. Изведнъж по колата започва да се стреля с "Калашников".

47-годишният футболен бос е пронизан от 5 куршума в краката и корема, шофира още 3 км и блъска колата си в мантинела недалеч от дома си. Там го вижда директорът на местното училище, който подава сигнал и Галев е откаран в "Пирогов".

Футболният бос, известен още като "Самоковският Робин Худ", претърпява животоспасяваща операция.

Снимка: Bulphoto

Три дни по-късно обаче Юри Галев получава инфаркт. Тогава лекарите съобщават, че са успели да овладеят състоянието му, но то е още по-усложнено. Седмица по-късно Галев получава втори инфаркт и почива.

Близо месец след смъртта му, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов публично обяви, че убийството е дело на петима от бандата на "Килърите", като това е и най-бързо разкритото поръчково убийство за последните години в България.