Експлозията избухва в асансьора, в който се вози шефът на фирма „Интерпетролиум енд партнърс“ Стоил Славов и трима от охранителите му. За четвъртия нямало място в кабината и той тръгва по стълбите. Това му спасява живота.

44-годишният Славов и гардовете му загиват на място, още седем души са ранени, а десетки други са евакуирани от сградата. Взривното устройство е поставено върху покрива на асансьора и е с мощност около 600 грама тротилов еквивалент. Бомбата избухва, докато асансьорът е между първия и втория етаж. Активирана е дистанционно.

Босът на Интерпетролиум енд партнърс“ отивал в офиса си, който е на третия етаж. Един етаж под него кабинети имат Румен Николов - Пашата, Красимир Маринов - Маргина и Дмитрий Минев - Руснака.

Кой е Стоил Славов-Телето?

Стоил Славов е завършил пазарджишкото милиционерско училище. Баща му Георги Славов бил шофьор в ЦК на БКП и синът му започва работа в УБО, като карал пилотната кола на ескорта на Тодор Живков. По-късно преминава във втори отдел на УБО и служи на бариерата на резиденция Бояна. 

За разлика от другите босове на СИК, Славов предпочита да стои в сянка, като се занимава с търговията с петролни продукти, донесли внушителни печалби на групировката. Официално той е акционер в 18 фирми, най-известните от които "Интерпетролиум енд партнърс", "Интергруп енд партнърс", "Империал груп", Корабна агенция "Интершип", "Карго контрол консултантс", "Унитурс".

В "Интергруп енд партнърс" Стоил Славов е съдружник с Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Димата Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле и Венцислав Стефанов. В "Интерпетролиум енд партнърс" съдружници са само Пашата, Маджо и Стефанов.  

Версиите

Първата версия, която МВР лансира след атентата е за „вътрешен човек“ в групировката, който е подготвил покушението. Мотивите са, че едва ли външен човек може да се премине през голямата охрана и да постави бомбата, както и да знае графика на Стоил Славов и кога той ще пристигне в сградата.

Втората версия е за междуособици вътре в СИК, чиято жертва става Славов. 

Бизнесът с горива чрез "Интерпетролиум" е третата версия за атентата. Фирмата печели търгове за обществени поръчки, зарежда голяма част от малките бензиностанции. Бизнесът процъфтява. 

Четвъртата следа в разследването води към най-добрия приятел на Телето - Филип Найденов - Фатик, който на 19 август 2003 г. е разстрелян в сребристия си "Мерцедес S 600" на кръстовището на булевардите "България" и "Гоце Делчев" в София. 

Една от основните версии за поръчителите на убийството на Фатик е търговията със синтетични наркотици. От МВР твърдят, че Славов е бил засечен няколко месеца след смъртта на Фатик да води разговори в столицата със сърби, които живеят трайно в Холандия и са замесени в търговията с дрога близо до софийска автокъща. 

За нито една от версиите обаче разследващите не успяват да намерят доказателства. Така година по-късно делото за атентата е спряно. 

Пред вътрешната комисия в парламента тогавашният шеф на НСБОП ген. Румен Миланов прогнозира, че това убийство едва ли ще бъде разкрито, тъй като нямало доказателства за незаконна дейност на „Интерпетролеум“. Пред комисията Миланов докладва, че срещу Славов няма разработка, няма и предварителни проверки. Неговото име протичало само при общи наблюдения на сикаджии. 

Днес, 15 години по-късно, поръчители и извършителите на покушението срещу Стоил Славов остават неизвестни, а делото едва ли някога ще бъде възобновено.