Минути преди експлозията, избухнала около 20 часа, 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка паркира мерцедеса си пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова. 

Босът е придружаван от тримата си охранители. Когато мъжете влизат във входа, заложената над пощенските кутии бомба избухва. По-късно разследващите ще установят, че е с 500 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била задействана с дистанционно устройство, изпочупени са стъклата и вратите на 8-етажната сграда.

Макар и ранени, гардовете на Маймуняка успяват да го качат на колата и да го откарат във Военномедицинска академия. Два дни по-късно Димитров издъхва без да дойде в съзнание. "Тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове", лаконични са лекарите. 

Версиите

Роденият в петричкото село Добрилати Димитър Димитров тренира борба в ЦСКА, където се запознава с Васил и Георги Илиеви. Детското приятелство продължава през годините и Маймуняка става дясната ръка на боса на ВИС Васил Илиев. По време на ганстерската война в средата на 90-те години именно той ръководи "наказателните" отряди на силовата групировка. Освен това са му "поверени" контрабандата през ГКПП "Капитан Андреево" и връщането на крадени коли. 

Вижте снимки

След убийството на Васил Илиев обаче в подземния свят се носят слухове, че брат му Георги недолюбва Маймуняка. Именно това е и една от версиите, които криминалистите разследват - вътрешни борби и неразбирателства във ВИС. Доказателства обаче няма. Освен това Димитров е съдружник на Георги Илиев във “ВАИ Петролиум” АД. Собственик е и на “Ирида - 71” ЕООД, което развива търговска и складова дейност, а чрез дружеството “Металтест” търгува със скрап и метал.

Не се намират доказателства и за версиите, че Маймуняка е поръчан от бивши гардове на Слави Бинев и че е ликвидиран заради заловени близо 30 ТИР-а с контрабандна стока.

Трите жени в живота на Маймуняка

35-годишният Димитър Димитров няма деца и близки роднини, макар през последните години преди смъртта си да поддържа връзка с три жени. Шефката на "Последващ контрол" в Агенция "Митници" Шинка Манова, която бе застреляна на 10 октомври 2005 г., му е тайна любовница. Фолкпевицата Лия е официалната му любовница, а Надя Иванова е жената, с която живее. 

На погребението му, на което присъстват всички шефове на ВИС-2, начело с Георги Илиев, присъстват две от тях. Лия е сред опечалените, но съболезнованията приема Надя. Именно тя наследява една от основните фирми на Маймуняка - “Ирида 71” ЕООД. Дружеството от години е концесионер на плажовете Слънчев бряг-юг, където е развлекателният комплекс “Какао бийч”, Поморие-изток и Хармани на Созопол.

Разследването за взрива, отнел живота на Маймуняка, отдавна е спряно. Поръчителите и извършителите са неизвестни.