35-годишният Стоев бе убит от двама мъже, които не са маскирани и се отдалечават спокойно от местопрестъплението пред погледа на стотици свидетели. Никой от тях не се престрашава да ги преследва. 

Писателят бе откаран от Бърза помощ в Института за спешна медицинска помощ "Пирогов", където няколко часа по-късно почина, въпреки операцията, при която хирурзите извадиха двата куршума от главата му.

Кой е Георги Стоев?

Роден е на 26 септември 1973 година в софийското село Миланово. Сам твърди, че  е бивш национален състазател по борба от "Олимпийски надежди", част от силовите бригади на СИК и довереник на убития на остров Аруба Поли Пантев. Георги Стоев нашумява с книгите си за подземния свят.

Автор е на книгите "ВИС", "Имало едно време на Изток", в която разкрива причината ВИС да се превърне в застрахователна компания, "BG Кръстника: Истинската история на Маджо, книга 1", "BG Кръстника: Маргина, Бойко и другите, книга 2", "BG Кръстника: Любен Гоцев, истинският кръстник книга 3", поредица от романи за ВИС и СИК. Стоев твърди, че имал много приятели от групировките.

Вижте снимки

"С някои от тях имах и общ бизнес. От тези мои контакти с тях съм научил доста неща”, разказва преди разстрела той. В същото време обаче от Федерацията по борба обявяват, че Георги Стоев никога не е бил състезател, а един от героите в книгите му - Младен Михалев-Маджо е категоричен, че не го познава и никога не го е виждал.

Разказът на свидетеля

Във фаталния 7 април 2008 г. Георги Стоев е имал среща с адвоката Добрин Додев и журналиста Румен Леонидов. Додев става пряк свидетел на покушението над Стоев.

След разстрела, адвокатът разказа, че се чул с Георги Стоев малко след 12 часа и си уговорили среща за 12,30 ч. срещу заведението “Капри”. Точно в 12.30 ч. се видели.

“Георги дойде с колата. Той имаше нервно заболяване, повече от 2-3 преки не можеше да кара кола, ставаше му лошо”, допълва Добрин Додев. По думите му Стоев винаги е бил под напрежение, приемал малки хапчета за нервите, билкови.

“Оставихме колата и тръгнахме да купим вестници при “Плиска”, докато изчакаме срещата с Румен Леонидов. На 30 м чух 2 бързи изстрела, след това ми писна ухото. Звукът беше като от пиратки. Инстинктивно отскочих 2-3 крачки встрани към един микробус”. 

Додев каза, че видял двама млади мъже да се отдалечават бързо и не си спомни да е видял човек, подобен на описания във фоторобота на полицията. 
“Имаше много свидетели, предполага се че са видели повече”, каза той. Георги Стоев лежал и бил в безсъзнание. “Надвесих се над него, тогава видях кръвта по главата му и осъзнах какво става”, обясни адвокатът. 

Версиите

Неофициално основната теза за убийството на Георги Стоев бе, че той е ликвидиран от мафията заради книгите си. Едни от основните герои в тях - Младен Михалев-Маджо и о.р. ген. Любен Гоцев бяха разпитвани от полицията.

Друга хипотеза бе, че писателят е убит заради неуредени финансови отношения.

В началото на 2009 г. пък стана ясно, че двамата мъже, натоварени с „мократа поръчка” да убият писателя Георги Стоев са били арестувани през ноември 2008 година, като единият от тях е физическият извършител на разстрела. И двамата килъри обаче са пуснати, без да им се повдигне обвинение, защото не били разпознати.

Действително имаше такова нещо. От МВР смятаха, че към убийството са съпричастни две лица. Те бяха задържани за 24 часа, с тях бяха извършени разпознавания от свидетели, очевидци на разстрела. Свидетелите не ги разпознаха не можахме да съберем никакви конкретни доказателства, които да обусловят повдигане на обвинение и лицата бяха освободени”, разказва тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов.

Разследването така или иначе бе спряно, а убийците и поръчителите не бяха разкрити. Разстрелът край хотел "Плиска" стана поредното студено досие.