Полицията в американския щат Аризона поднови разследването по студено досие от 47 години, след като криминалисти успяха да идентифицират останките на жертва на убийство през 1976 г., съобщи Би Би Си.

Тялото било открито от туристи в плитък гроб в пустинята Мохаве в северозападната част на Аризона. При аутопсията било установено, че останките са на мъж на възраст около 30-35, който е бил застрелян в главата от близко разстояние. Въпреки усилията на следователите тогава самоличността на жертвата не е установена.

Вчера обаче от офиса на шерифа на окръг Мохаве обявиха, че са успели да разкрият кой е убитият - салвадорецът Луис Алонс Паредес. 

Установяването на самоличността му става възможна, след като през 1976 година съдебните лекари взимат отпечатъци. Тогава обаче в наличните бази данни те не откриват съвпадение. Изготвен е и фотопортрет на жертвата от служители на Музея на Северна Аризона във Флагстаф. Следите обаче изстиват и случаят е квалифициран като "студено досие" допреди месец. 

През ноември т.г. следователи, които преглеждат студените досиета, пускат взетите отпечатъци в нова база данни и откриват съвпадение.

От полицията в окръг Мохаве допълват, че Луис Алонсо Паредес е работил в района на Лас Вегас, когато е изчезнал безследно. Има и данни, че в средата на 60-те години мъжът може би е бил служител на Бреговата охрана на САЩ.

До момента криминалистите от Аризона не са открили живи роднини на Паредес. Службата на шерифа на окръг Мохаве помоли обществеността да се свърже с тях с всякаква информация относно случая или всякакви следи, които биха могли да помогнат за разкриването на убиеца или намирането на живи роднини на застреляния мъж.