Новото предложение за кабинет от "Има такъв народ" ще бъде обявено, когато му дойде времето" и това ще е "съвсем скоро", а ако правителство начело с Николай Василев бе сполучило, то това би бил "най-реформаторският кабинет досега" - това стана ясно на пресконференцията на "Има такъв народ", на която медиите очакваха да чуят новата номинация за премиер. Все пак в аванс се разбра, че няма да има хора от Тройната коалиция или НДСВ. На отговорите на журналистите отговаряха както Василев, така и заместник-председателят на партията Тошко Йорданов и Филип Станев. 

Николай Василев: "Аз съм единственият човек, който навремето уволни Делян Пеевски" 

Първи думата взе Николай Василев, който след като благодари за доверието на Слави Трифонов, подчерта, че е "единственият човек, който навремето е уволнил Делян Пеевски.

"Не съм зависим от ДПС или някакво задкулисие. Единствените ми зависимости са от моите две дъщери и това да видя просперираща България. Досега съм работил само в тази посока", каза Василев. Именно критиките, че е продукт на ДПС го обидили най-много. "Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в Европейския съюз", добави той. Освен това по думите му кабинетът, предложен от Трифонов, няма нищо общо с НДСВ, освен самия Василев. Той подчерта и, че не се разграничава от миналото си, а се гордее, че е бил "част от онова поколение държавници". 

Снимка: "Булфото"

Озадачен останал и от атаките от десния сектор, но ги счита за "приятелски огън", защото винаги се е "определял като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които се наричат десни". 

"Този проект не е завършил. Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-реформаторският кабинет от началото на прехода досега. Щяхме да работим със скорост, непозната досега. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето", бе категоричен Василев.

Той описа и каква би била програмата, която е щял да предложи - западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода за медиите, свобода за бизнеса и че Слави Трифонов не е имало как да прочете цялата програма на предложеното правителство, затова и е резюмирал само една малка част. А авторът на идеята за приватизация на ББР бил самият Николай Василев. 

Филип Станев: "Джипката падна в дерето, на нейно място идва демокрацията" 

"Г-н Трифонов е на работа в момента. Той работи в телевизия "7/8" - така отговори заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов на въпроса защо лидерът на партията не присъства на пресконференция и "през повечето време го няма".

А на въпрос за критиките, че начинът на говорене на лидера им - чрез Facebook, е подобен на този на Бойко Борисов "в джипката" Филип Станев каза: "Джипката падна в дерето, на нейно място идва демокрацията".

Снимка: "Булфото"

Отговорността при "Има такъв народ" я носи Слави Трифонов, заявява я публично и от партията смятат, че Министерският съвет са изпълнители, а тяхното назначаване, уволняване и подменяне става през парламента, на който гражданите са делегирали доверие, заяви Тошко Йорданов.

Станев допълни, че е крайно време в България да се сложи окончателен финал на т. нар. лидерщина, на т. нар. месианство, на т. нар. човек спасител, на птичката, която носи пролетта. "Слави Трифонов демонстрира и това, че е крайно време да не се фиксираме върху някакъв лидер, защото не се намираме нито в Латинска Америка, нито в някоя нецивилизована африканска държава", каза още Станев.

Тошко Йорданов: Имам усещане, че в служебния кабинет има хора от ДПС 

"Имаме сериозни разминаване със служебното правителство по отношение на финансовата политика. Ще видим дали някой от сегашните министри ще влезе и в нашия кабинет. В служебния кабинет има хора на ДПС. Това е мое мнение - не ангажирам с него никого" - тези думи на Тошко Йорданов също предизвикаха медиен интерес. 

Темата с разминаванията със служебните министри допълни Николай Василев. На служебния министър на финансите Асен Василев предложили доста значима позиция - да бъде вицепремиер по европейските средства. По думите му, ако ръководството на партията или кандидат-премиерът не харесват някого, просто няма да го канят за постове.

Тримата поканени намирали за "положителни герои и можехме да работим отлично в следващ екип".

"С тях имаме много общи неща. Освен биографии, също споделяме вижданията, че на България са нужни повече чужди инвестиции, че трябва да има добра връзка между икономиката, иновациите, образованието, и че трябва да се изнесе цялата информация за минали злоупотреби и те да бъдат пресечени за в бъдеще", каза още Николай Василев.

Ако протестните партии вземат мандат, да ходят да се договарят с Карадайъ, Борисов и Нинова

Ако не бъде подкрепен новият им кабинет, по-логично е да има нови избори, каза по време на двучасовата пресконференция Тошко Йорданов и добави, че "оговорността тук би била на "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". 

"За нас е по-логично да имаме партньори в посоката, в която гледаме, от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!", добави Йорданов. И допълни, че са имали неформална среща с Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" за организиране на среща в Народното събрание. "Учуден съм, че за "Демократична България" сме по-голям враг от ГЕРБ, те нищо не казват за Бойко Борисов", коментира Йорданов. 

Не преговаряме с никого в момента, добави той. "В ситуацията, в която сме ние - с 65 депутати, особено когато с другите две партии, с които би трябвало да гледаме в една посока, общо не правят 125 депутати, дали е коалиционно правителство на малцинството на една партия или е коалиционно правителство на малцинството, при всички случаи е правителство на малцинството", отбеляза той. Няма да работим с ГЕРБ, ДПС и БСП, категоричен беше Тошко Йорданов. "Ако не получим подкрепа за кабинета от двете протестни партии, тогава, ако мандатът отиде при тях, те имат пълната свобода да се договорят с Карадайъ, Нинова и Борисов", каза още той.