Отнесени мостове, разрушени домове, коли, каравани, кал и множество отпадъци в морето - това е равносметката след водното бедствие по Южното Черноморие - и ако тези материални щети за милиони могат да бъдат поправени - дали с помощта на държавата, или без нея, то болката от човешката загуба едва ли ще стихне, макар и с цялата съпричастност.

В деня на траур в памет на загиналите четирима души обстановката в Царево изглежда спокойна, а работата по разчистването на плажните ивици и районите около тях, където е преминала водната стихия, продължава. Това предаде пратеникът на Dir.bg - журналистът Маргарита Капитанска, която е на място.

По думите ѝ разчистването на плажа в къмпинг "Нестинарка" е подпомогнато и от багер, чиято дейност обаче е съсредоточена главно около пясъчните ивици пред хотелите.

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

От другата страна, където са разположени бунгалата в близост до скалите, все още има множество отпадъци, изхвърлени от морето на брега. Сред тях се забелязват клони, битови отпадъци, умрели животни (костенурки, змии), плажно оборудване.

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

Морето също изглежда силно замърсено, отбелязва още журналистът на Dir.bg. Ден по-рано министърът на околната среда и водите Юлиан Попов заяви, че това е нормално, както след всяка буря.

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

Едновременно с това обаче Маргарита Капитанска съобщи, че по пътя край плажа на "Нестинарка" има един пропаднал участък, под който се стича вода с неприятна миризма. 

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

А по моста, свързващ къмпинга и кв. "Василико", вече има движение. В него се беше отворила огромна дупка, която вече е запълнена. 

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

Днес преди обяд отнесеният от водата мост на пътя Царево-Ахтопол беше напълно разрушен. 100-тонен кран и 41-тонен багер участваха в разрушаването, а докато се построи нов мост, временно съоръжение, изградено от военните, ще свързва двете населени места.

По думите на пратеника на Dir.bg и реката под моста до кв. "Василико" е замърсена. Във водата се забелязват същите отпадъци, които се разчистват и от плажовете. А нивото на реката изглежда сериозно повишено.

Вижте всички снимки от камерата на Маргарита Капитанска ТУК>>>

В района има и тръба, която тръгва от един от комплексите в близост и се влива в реката. За подобни "появили се" тръби сигнализираха и потребители в социалните мрежи, но властите бяха категорични, че те са пълни с дъждовна вода, а не с отходна.

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

"Тръбата на плажа "Атлиман" е законна, това е дъждовен колектор - ако някой твърди, че е незаконна, да заповяда в кметството да му покажа проекта", каза тогава кметът на Китен Николай Марков.

В самия квартал в Царево ситуацията също изглежда спокойна, но липсата на туристи е осезаема. Ресторантите са отворени, но са празни, разказа още Маргарита Капитанска.

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

На място са и десетки доброволци, които опитват да помогнат на местните граждани след щетите от водното бедствие.

Снимка: Маргарита Капитанска, Dir.bg

Тъгата по загиналите четирима души е огромна и именно заради това днес всички обществени сгради свалиха знамената си. 

От прокуратурата в Бургас пък съобщиха, че е образувано досъдебно производство по разследване на престъпление за причиняване на смърт поради професионална непредпазливост. Властите увериха, че то ще бъде проведено "всестранно, обективно и пълно".