Френският президент Еманюел Макрон е разпоредил да бъде извършена реорганизация на неговата канцелария, след като е признал, че е имало слабости в начина, по който президентството е подходило към скандала с висш служител от охраната на държавния глава, заснет да бие демонстранти, предаде Ройтерс, като се позова на източник, близък до Елисейския дворец.

Срещу бившия президентски телохранител Александър Бенала бяха повдигнати обвинения за насилие над протестиращи хора. Случаят предизвика политическа буря.

Миналата седмица в. "Монд" публикува видеозапис, на който се вижда как Бенала, който носи полицейска каска, влачи жена, а после бие мъж при протести на 1 май в Париж. По-късно френските медии разпространиха второ видео, показващо как Бенала също така малтретира жената.

Александър Бенала по време на проеста на 1 май

Снимка: AP/БТА

Макрон уволни Бенала в петък, но беше разкритикуван, че не е предприел действия по-рано.

Първоначално Бенала е бил временно отстранен от длъжност, но после му е било разрешено да се върне на работа.

Макрон се е срещнал вчера с членове на своето правителство, за да обсъди въпроса.

"Президентът каза, че поведението на Александър Бенала на Първи май е било неприемливо, шокиращо и че не може да допусне представата, че някой от неговото обкръжение може да бъде над закона", заяви източник, близък до президентската канцелария.

Макрон е признал, че от 1 май са допуснати редица пропуски в Елисейския дворец, и е поискал да бъде направена реорганизация на неговата канцелария, за да не се случват подобни неща отново.

Бенала (вдясно) с полицейска каска бие протестиращ

Снимка: AP/БТА

Това е първият път, в който се съобщава, че президентът е коментирал случая, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Френските власти започнаха разследване срещу Бенала във връзка със заснетия побой и му повдигнаха обвинения, включително за насилие, намеса в упражняването на обществена длъжност и неразрешено публично показване на служебни символи, посочва Асошиейтед прес.

По случая бяха обвинени още четирима човека: Венсан Краз, който е работил за партията на Макрон и е бил с Бенала в деня на протестите, и трима полицаи, заподозрени, че незаконно са предали на Бенала кадри от събитията. Срещу Краз бяха повдигнати обвинения в насилие и му беше забранено да притежава оръжие.

Френският вътрешен министър Жерар Колон посочи днес, че президентските служби, а не лично държавният глава Еманюел Макрон, трябва да понесат последствията от видеоматериала, разпространен от в. "Монд". 

Как се стигна дотук

Видеото стана известно в социалните медии през месец май, но случаят доби политическа окраска след статията в "Монд", която разкри, че нападателят е 26-годишният Александър Бенала, припомня Би Би Си.

Бивш бодигард на Макрон, той е бил нает да помага на началника на президентската канцелария за изборите миналата година. Осигурени му били апартамент и кола с шофьор и пропуск за парламента.

Няколко дни след инцидента Бенала беше отстранен временно (за две седмици), но случаят не стигна до прокуратурата. Подозренията са обаче, че офисът на президента вече е бил наясно с действията на Бенала.

Какво се случи

Случи се на 1 май, на твърде популярно място в Париж - в Латинския квартал, където се бяха събрали около 100 души. Заснето видео показва мъж с полицейска каска, но без униформа, присъединил се към спецчастите на полицията, след като сблъсъците се ожесточават. Той грабва жена за врата, събаря я на земята и за момент излиза от фокуса на камерата.

Малко по-късно той се връща на сцената, атакувайки протестиращ мъж, когото полицията вече била съборила на земята. 

Мъжът с каската се развихря, хващайки млад протестиращ за врата, удря го по главата, а когато пада на земята, го рита в стомаха.