Основен проблем за българите е доплащането на медицинската услуга. Това показват данни от допитване на "Галъп интернешънъл" сред 722 души, извършено в периода 9-16 март.

Повече от половината участници са оценили доплащането за престоя си в болница като "високо" или "много високо". Заради очакването именно за подобни отговори социолозите задали още един въпрос по темата: дали сумата е била справедлива. Мненията са на практика поделени, което показва противоречивостта на общите становища на българите за болничната помощ.

Данните подсказват, че обществото ни харесва медицинските грижи и уважава лекарите и труда им, но явно не е убедено в цялостната коректност на системата и най-вече в ценообразуването. Доплащането, например, остава един от основните проблеми за пациентите. Чувствителен дял от лежалите в болница в последните години - двама от всеки петима - споделят, че са се наложили плащания, които смятат за извънредни, допълнителни и необосновани. Все пак, повече от половината не са се сблъскали с такава необходимост, но размерът на проблема очевидно не е малък, отбеляза Първан Симеонов от "Галъп".

Две трети от запитаните са оценили високо труда на лекарите и медицинската грижа.

Разбира се, в този отговор се оглежда и общото задоволство, че е постигнато лечение (само в петнайсетина процента от случаите се е наложило по-късно да се влиза в болница за същото). Една трета обаче не са останали удовлетворени от грижите, които са получили в лечебните заведения за болнична помощ, коментират от "Галъп".

Проучването отчита и неравномерно разпределение на лечебните заведения в страната, предоставящи лечение в областта на кардиологията, неврологията и онкологията.

Данните не могат да бъдат съвършено представителни - имат характера на общ сондаж - но показват ясно, че общественото отношение към болничната помощ е по-скоро разделено и не може да се каже, че задоволството преобладава. Грижата за здравето се оценява добре, но грижата за здравеопазването - явно не съвсем, изтъква Симеонов.