Димитър Желязков-Митьо Очите е бил в безкрайно по-лоши условия в затвора в Турция. Това каза в "Тази сутрин" по bTV проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността.

"Несравними са условията в българския затвор с тези в турските, които са пословични с грубостта си и с отвратителното отношение към арестантите", каза Радулов.

Той добави, че най-вероятно Митьо Очите е бил сериозно лишен от възможностите за комуникация в турски затвор.

"Най-важното е, че след всички заявки на прокуратурата, че е събрала доказателства за това, че Митьо Очите е ръководител на престъпна група, тези заявки ще трябва да бъдат овеществени в съда", на мнение е Радулов.

"Смятам, че ако за тези шест месеца прокуратурата, съвместно с МВР, работят както трябва, биха могли да съберат изключително много доказателства за ролята и влиянието на Митьо Очите в престъпността по Черноморието", добави той.

Според Радулов хората по морето са уплашени за бизнеса си.

"Много вероятно е да са събрани достатъчно доказателства Митьо Очите да бъде осъден. Вероятно е обаче отново да се стигне до споразумение с прокуратурата и за всички тези велики престъпления, за които ни говореха, да получи малка присъда от 2-3 години и да си ръководи бизнеса от затвора", допусна експертът.

Сред арестуваните от групата на Митьо Очите имаше и такива с интереси в погребалния бизнес. Срещу трима от тях има подадени жалби за рекет, заплахи и палежи от собственици на погребални агенции. Екип на bTV провери как в Бургас приемат новината за екстрадицията на Димитър Желязков.

Една от потърпевшите е Румяна Черкезова, която признава, че години наред е плащала данък "спокойствие" за всяко погребение, извършено от нейната агенция. Рекетът спрял с ареста на Данчо Ларша и братята Пишиеви, но според Черкезова те продължават бизнеса си, макар и задържани.

Черкезова твърди, че Митьо Очите няма нищо общо с погребалния бизнес. Служители на траурни агенции определят Йордан Въчев-Данчо Ларша за тартор на погребалния бизнес в Бургас. Ларша беше освободен под домашен арест заради "здравословни страдания с неизяснен произход".

"2001 г., когато беше под домашен арест, той си привикваше хората в апартамента. Домашен арест, охраняват го отвътре, обаче на гости си му ходи всеки. Сега, предполагам, е пак така - той си води бизнесите отвътре", смята Румяна Черкезова.

Коментар по случая направи и Бенчо Бенчев, който беше задържан в Турция с Митьо Очите и по-късно освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Срещу бизнесмена и общински съветник са повдигнати две обвинения - за укривателство на Очите и за притежание на боеприпаси без разрешително.

"Аз искам да се придвижват тези дела, разследване нали ще има? Нека да се знае всичко - кой съм крил в моя хотел, в моята къща в Турция? Какво като съм бил на една маса с Митьо? Това престъпление ли е? Пак питам - ако познаваш един човек, това престъпление ли е? Ние сме толкова малка държава, че всеки е бил с някой някъде", каза Бенчев.

Той беше изключен от групата на БСП, но след възстановяване на здравословното му състояние се върна в Общинския съвет като независим съветник и участва редовно в заседанията.

Димитър Желязков - Митьо Очите е личност, която в годините, когато се е развивала организираната престъпност, е била необходима на много хора. Това коментира на свой ред в сутрешния блок на БНТ криминалистът Ботьо Ботев. Според него развитието на обществените процеси в онова време е благоприятствало създаването на престъпни групировки.

Полицията и службите в Истанбул са изключителни професионалисти, процесът по връщането на Митьо Очите в България е забавен заради дейности по проверка, която съответните служби са прилагали. Но това е била нормална процедура, която е вървяла според изискванията, поясни Ботев.

Според него личността, дейността, взаимовръзките и каналите, които е използвал Димитър Желязков, представляват интерес на съответните служби в Истанбул.

Криминалистът коментира, че в началото Димитър Желязков е работил като шеф на момичета, които разнасят цветя по заведенията в Несебър и Слънчев бряг, а на по-късен етап се превръща в "бос" на региона. Според Ботьо Ботев в организираната престъпност се гонят онези хора, които не владеят улицата, а Димитър Желязков е бил подходяща личност, която да се утвърди в тези среди.