Ученици, оцелели от стрелбата през февруари в училище в американския град Паркланд, щата Флорида, изразиха в социалните мрежи възмущение и мъка, след като 17-годишен ученик уби десет души и рани десет в гимназия в Тексас, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Трагедията в Санта Фе, Тексас, е най-смъртоносното нападение в американско училище след 14 февруари, когато бивш ученик бе арестуван за убийството на 17 души в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглас" в Паркланд. Случилото се мобилизира хиляди хора да се включат в общонационално движение с искане за промени в законите за огнестрелните оръжия.

След събитията в Тексас ученичката от Паркланд Джаклин Корин написа в Туитър, че скърби за учениците в Санта Фе, че чувството, което никой не бива да изпитва, й е толкова познато и тя искрено съжалява, че тази "епидемия" е засегнала и техния град. Тя насочи гнева си и към президента Тръмп.

"Нашите деца ги УБИВАТ, а вие гледате на това като на игра. Това е 22-ата стрелба в училище само тази година. НАПРАВЕТЕ НЕЩО", написа тя.

На свой ред съученикът й Дейвид Хог, помагал й да организира движението "Никога повече", предрече, че сега политиците ще отидат в училището в Тексас, за да вдигнат рейтинга си.

Движението "Поход за нашия живот" призова американците да не позволяват поредната стрелба да отмине без проява на активна гражданска позиция.

Кой е стрелецът от Тексас

"Тихи и мирни хора" - така местни жители от гръцкото село, откъдето произхожда семейството на тийнейджъра от Тексас, който уби десет души при стрелба в гимназия в американския град Санта Фе, описват членовете на фамилията, предаде Ройтерс.

Седемнайсетгодишният Димитрис Пагурдзис е от гръцки произход. Баща му Андонис Пагурдзис е родом от село Магулица в Централна Гърция, където живеят едва около 500 души.

"Без думи сме. Не сме очаквали нещо такова", казва Костас Спанос, председател на местната общност. "В шок сме. Ние сме малка общност и това ни кара да се чувстваме много зле", добави той пред Ройтерс по телефона.

Андонис Пагурдзис емигрира в САЩ преди да е навършил 30 години, но все още се връща в селото, най-малкото веднъж годишно, през лятото. Той ръководи там малък бизнес със земеделска техника, каза негов познат от селото. По думите му членовете на семейството са били "мирни хора, съсредоточени върху работата, с бизнес нюх".

"Никога не е създавал проблеми", споделя още за бащата същият местен жител.

Самият Димитрис рядко посещавал селото. Жители на Магулица казват, че са го виждали или предишното, или по-предишното лято. Онези, които го познават, казват, че е бил тих и не е показвал признаци на необичайно поведение.