Пореден случай на дете зад волана на автомобил в движение. Случаят е от миналата събота в София с дипломатически автомобил. На публикуван клип във социалните мрежи от Нейко Димитров се вижда как джип с червен номер преминава на червен светофар на три оживени кръстовища в София.

Според Димитров детето зад волана е било около 5-годишно.

Пред NOVA тази сутрин той разказа, че всичко започва, когато от ул. "Любляна" излиза на Горнобански път на зелен светофар, където е изпреварен от ляво от въпросната кола в посока "Симеоновско шосе". Той тръгва след него и през цялото време давал информация на 112, че дете шофира в скута на шофьора.

"На "Симеоновско шосе" имаше задръстване. Слязох, изтичах пред колата и застанах да спре да бяга, докато дойдат органите на реда. Тръгна да минава през мен и тогава се изместих", обясни Димитров.

Накрая идват четири патрулки, но не за опасното шофиране от дипломатическия автомобил, а заради подаден сигнал срещу него. Дипломатът е звъннал също на 112, защото се почувствал застрашен.

От МВР потвърдиха за случая, по който е направена преписка. Лицето с дипломатически статут е обяснило пред властите, че се е почувствало застрашено и затова е предприел тези маневри.

Според непотвърдена информация шофьорът зад волана с дете в скута е от ливанското посолство. От мисията обаче са заявили, че не знаят нищо за случая.

"Това е дипломат с дипломатически автомобил и много трудно този човек може да бъде глобен. Рано или късно тези хора си намират майстора. Този човек грубо е нарушил всички правила на държавата. Най-малкото трябва да се извини или неговата държава да го отзове", коментира случая Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики пред bTV.

През май друг шофьор засне подобен случай на шофьор с дете в скута да шофира по магистрала "Тракия" със 120 км в час в лявата изпреварваща лента. Бащата се оказал познат на полицията - два пъти отнемали шофьорската му книжка,