Шофьор, сложил в скута си дете, бе заснет да шофира по магистрала "Тракия" със 120 км в час. На видео, разпространено в интернет, се вижда, че се движат в лявата изпреварваща лента. Бащата се оказал познат на полицията - два пъти отнемали шофьорската му книжка, съобщи bTV

Случаят е от 18 май, но добива популярност в последните дни. Свилен Иванов, който е автор на видеото, разказва: 

"На прибиране към София от Бургас, при Карнобат изпреварих автомобил, в който забелязах, че на седалката се вози дете. Намалих, за да проверя дали това, което виждам, е истина. Продължих и реших да не се занимавам, но когато видях, че автомобилът започна да прави маневри от лявата в дясната лента и да изпреварва ТИР-ове, намалих, снимах клипчето и се обадих на 112".

Иванов предполага, че детето е "шофирало" не по-малко от 20 км, тъй като той последвал автомобила. "Имаше луда гонка в улиците на Карнобат. През цялото време държах връзка с дежурния от полицейското управление. Бащата не спираше на знак "Стоп", добавя авторът на видеото. 

Той подчертава, че шофьорът е спрян от полицията, която е направила проверка. Бащата се оказал познат на полицията - книжката му е отнемана два пъти заради шофиране след употреба на алкохол. Подобна санкция имало и за съпругата му. 

"Той през цялото време се опитваше да убеди полицаите, че не е карал със 140 км/час, а със 120 км/час, което било нормално. Свалиха номерата на колата, направиха акт на 12-годишното дете", разказва още Иванов пред bTV.

От началото на май на територията на страната са регистрирани 385 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 33-ма души. Жертвите при пътни инциденти у нас от началото на годината са 172, съобщиха по-рано от пресцентъра на МВР. Един човек е загинал, а 14 са ранени при 12 тежки катастрофи в страната през изминалото денонощие. В София са станали две тежки и 18 по-леки произшествия, при които има двама пострадали. 

Преди ден в редица градове у нас се проведоха протести срещу войната по пътищата. Хората настояха за ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи. В петък Народното събрание прие на първо четене седем законопроекта за промени в Наказателния кодекс, част от които предвиждат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори, както и за каране с превишена скорост.