Тримата престъпници, задържани в края на миналата година за отвличане и грабеж на столичен бизнесмен, вече са на свобода. Това разказа самият потърпевш, който след похищението бил буквално изхвърлен от кола в покрайнините на София. Въпреки събраните доказателства, пълните самопризнания на един от рецидивистите и богатото им криминално минало, никой от групата не е зад решетките, съобщи Нова телевизия.

На 12 декември Светослав Харитонов, който има бизнес с маркови часовници, е нападат от трима въоръжени и маскирани мъже, облечени като полицаи. Причакали го пред дома му в квартал "Младост". Били с краден автомобил, със сменени регистрационни номера.

"Паркирах и щом слязох на тротоара, изскочиха трима мъже с черни маски, насочиха пистолет срещу мен и викаха: "Горе ръцете! Акция! ГДБОП!". После ми вързаха ръцете на гърба със свински опашки", разказа той, като подчерта, че първоначално е вярвал, че са полицаи и смятал, че става дума за нелепа грешка.

Преди да бъде нападнат и ограбен, мъжът е следен дни наред, казват от полицията. След като вързали ръцете му, похитителите го вкарали със сила в колата, с която дошли. Държали му главата притисната надолу. Мнимите полицаи действали по предварително измислен сценарий. Обяснили на Светослав, че трябва да обискират апартамента му. Докато единият го държал вързан в колата, другите двама тършували из жилището му. Откраднали шест часовника, които стрували десетки хиляди левове, още пари в брой и други ценности.

Вместо към централата на ГДБОП, както предварително казали обаче, тримата потеглили в неизвестна посока. Тогава Светослав разбрал, че е отвлечен.

"Единият ми каза, че ще ме пусне да бягам на зиг-заг, а той ще стреля по мен, много обичал да вижда как куршумите разкъсват плътта", спомни си още потърпевшият.

Откарали го в покрайнините на София - между село Кривина и летището, и го изхвърлили в полето. Навън вече било тъмно и той хукнал да се скрие, защото не знаел дали наистина няма да стрелят по него. Помолил охранител на близък обект за помощ, но той отказал, защото н искал да се замесва. Затова Светослав тичал по пътя с вързани ръце. За негов късмет една от колите спряла, въпреки, че шофьорът бил видимо уплашен.

Само няколко часа по-късно предполагаемите извършители били задържани - Роберт Михайлов - на 27 години, Петър Михов, по прякор Питбула, на 45 години, и Стоян Стоянов, известен като Карамански и Чука. Най-младият от групата прави пълни самопризнания. И тримата многократно са осъждани за грабежи, регистрирани са за взломни кражби и за кражби на коли. Петър Михов е разследван и по едно от знаковите дела за участие в организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици.

У похитителите са открити и личните документи на ограбения и отвлечен мъж, както и маски, пистолети, ножове, крадени регистрационни табели и свински опашки, казват от МВР.

Апелативният съд обаче не разполагал с всички тези доказателства, твърдят от институцията. Затова 7 дни след задържането Стоян Стоянов и Петър Михов са пуснати от ареста. Единият е под домашен арест, а другият - с мярка "подписка".

Стоянов е лежал в затвора общо пет години и пет месеца. Преди години обаче твърди, че спрял да краде и започнал да работи като печатар, охранител и събирач на лоши кредити. Познавал другите двама задържани за грабежа и отвличането. Били приятели. В деня на нападението случайно били заедно.

Михов също е осъждан многократно за грабежи, разследван е за взломни кражби и за участие в организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици. Апелативният съд преценил, че няма достатъчно доказателства, за да остане той зад решетките.