Прокуратурата разследва отвличане на турски журналист край Свиленград. По думите на Шюкрю Бенли, той бил изтезаван и държан в плен в село Чернодъб. Потърпевшият е убеден, че отвличането е свързано с работата му на журналист, предаде bTV.

На 22 декември Шюкрю Бенли е поканен на гости при свой приятел в казино в Свиленград. Близки на домакина обаче го примамват към автомобил, под предлог, че приятелят му го чака на друго място.

"С първата крачка към колата, ме бутнаха в гърба, а вътре човек с маска ме придърпа и ми сложи етер на устата", разказва Шюкрю Бенли пред bTV.

Бързо се престорил на упоен, за да махнат парцала от устата му. Успял да види, че го карат в село Чернодъб. Там изтезанията започнали.

"Вързаха ме и ме провесиха във въздуха. Намокриха ми слабините и подготвиха ток.

Увеличаваха тока постоянно. Целият изтръпнах и нищо не усещах. Молех ги да ме убият, но те казаха - теб бавно ще те убием, няма да умреш бързо", разказва още Бенли.

Изтезанията му били записани на камера. Облекли го и в женски дрехи. Убеден е, че е наказан заради критиките му към местната управа на Одрин. По думите му, неведнъж разкривал корупция със земя на общината. Твърди, че похитителите искали от него клип, който показвал кметът на Одрин да вдига наздравица, веднага след като опитът за преврат срещу Ердоган преди две години започва.

Телевизията отбелязва, че не е получила видеото. В същото време Бенли подчертал, че бедите му не идват от партията на президента Ердоган (Партията на справедливостта и развитието (ПСР) - б.р.), тъй като кметът на Одрин бил от опозиционната Републиканска партия. В края на март 2019 г. в Турция предстоят местни избори.

"Сигурен съм, че искаха да ми затворят устата преди изборите", твърди Бенли.

Шюкрю Бенли живее в България от година и половина. Признава, че в Турция има дела срещу него за разпространение на лични данни в интернет.

"Публикувах телефонния номер на концесионера на един терен, предоставен от общината. Това било подсъдно", обясни той.

Ден, след като е отвлечен, похитителите го оставят на входа на Пловдив. Прокуратурата разследва случая. От държавното обвинение са установили, че срещу Бенли е упражнявано насилие. До момента няма задържани.