Мандрата вече е собственост на гръцка банка, тъй като старите собственици са я заложили там. На мястото, където ромите с каруци, колелета и колички разграбват предприятието, има около 20 полицаи, които безсилно стоят и наблюдават ужасяващата гледка.

Съседи коментираха, че само за около час ромите са успели да демонтират около 300 метра метална ограда и са нахлули в двора на предприятието, където са се качили върху ламаринените покриви и с чукове и брадви свалят всичко, което е от метал. Те са започнали да разрушават стените на предприятието, за да вадят арматурата от бетонните плочи.

На мястото на инцидента дойде и конна полиция, но безчинството на ромите продължава. Хората ужасено наблюдават от терасите това, което се случва.

Полицията задържа над 10 души, които са участвали в разграбването на бившето млекопреработвателно предприятие в Казанлък „Маркели“, съобщи Дарик. Униформени от Стара Загора и Казанлък ограничават достъпа на външни лица до обекта, за да предотвратят възникването на инциденти и разграбването на съоръженията.

Обектът се стопанисва от сливенска фирма, която на 1 февруари е свалила охраната му и е наела друга фирма за извършване на дейности по разчистване и обезопасяване на терена. Наетата фирма от своя страна е ангажирала физически лица, които от 2 до 9 февруари са разрушавали съоръжения и са ги рязали за скрап. Договорът между двете фирми вече е изтекъл, но влизането на лица в обекта и безконтролното рязане на съоръжения е продължило.

Вчера казанлъшки полицаи са предупредили собственика за посегателствата, но той е отказал да наеме охрана и да се погрижи за опазването на собствеността си.