Около 14.30 часа днес спасители свалиха тялото на загиналия в Стара Планина турист от Варна. Това е 45-годишният Тодор Желязков, известен варненски диджей, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Пловдив.

Тялото е свалено в местността "Паниците". Екип на РУ Карлово и медицинско лице извърши оглед на трупа на 45-годишния Тодор Желязков. Съдебна медицина транспортира тялото му до Пловдив, за да бъде установена точната причина за смъртта.

Около 18.00 часа на 2 януари в РУ Карлово бе получено съобщение за инцидент в планината. По информация от ръководителя на планинска спасителна служба Карлово двама мъже от Варна са предприели преход между върховете Жълтец и Костенурката в Централна Стара планина. При инцидента единият от мъжете е паднал в улей южно от пътеката между двата върха, а смъртта му е констатирана от неговия приятел. 34-годишният планинар е успял да се спаси, подслонявайки се в заслон "Ботев, съощиха от полицията. Днес спасителите също успяха да го свалиха в местността "Паниците".

Спасителната операция днес е проведена при много тежки метеорологични условия, при ураганен вятър, след като вчера тя бе осиуетена от лошите метеорологични условия. В нея участваха 8 спасители от Калофер и Карлово. До мястото на инцидента се стигна благодарение на служителите от телевизионната кула на връх Ботев, които разполагат със специализирана техника - раттрак, която се движи в тежки зимни условия.

Началникът на планинската спасителна служба в Калофер Дамян Чолпанов каза пред БНТ, че загиналият турист и приятелят му не са били добре екипирани и не са били с подходящи обувки. Той призова хората, които посещават планината да си вземат поука, защото това е поредният инцидент и той доказва, че се подценява ситуацията.

Снимка: МВР

Приятелят на загиналия турист Георги Георгиев, който е станал свидетел на падането, сигнализира, че в продължение на три часа е звънял на 112. Имали са обхват, но не са успели да се свържат със спешния телефон.

От полицията предупреждават, че през този сезон на годината не е препоръчително преминаването по алпийската пътека по върха на планината, особено при недобре подготвени и екипирани туристи, както и от хора, които не познават особеностите на релефа.