Самолет Боинг 737-300 на регистрираната в България авиокомпания ALK Airlines е попаднал в силна турбуленция и има леко пострадали пасажери, съобщава онлайн изданието The Aviation Herald. От Външно министерство уточниха, че по данни на посолството ни в Швейцария на борда не е имало български граждани.

Машината със 121 пътници на борда е изпълнявала полет от Прищина, Косово, за Швейцария. Инцидентът е станал над Северен Тирол, докато самолетът се опитвал да заобиколи гръмотевична буря. Това се е случило половин час преди приземяването на летището в Базел.

Видеоклип, публикуван в YouTube, показва колко сериозна е била ситуацията. Самолетът се е приземил благополучно, но 10 пътници са пострадали, съобщи специализираното издание.

Изпълнителният директор на компанията Валтер Колев обаче коментира пред "24 часа", че екипажът има инфрмация само за двама пострадали. Когато кацнали в Базел, бил извикан медицински екип. Лекарят  казал, че двама пътници ще бъдат заведени в болница за преглед. Една жена е ударила веждата си, докато е била в тоалетна, а мъж се е оплакал, че го боли врат. Колев допълни, че е имало запитвания за застраховки, но не знае колко души са се оплакали.

Според него 30-40 минути след излитане е имало лека турбуленция, командирът е предупредил пътниците да седнат и да поставят коланите, стюардесите са проверили дали са го направили. След като те отминали обаче, някои са си махнали коланите, а жена дори е отишла в тоалетната. След това за секунди се е появил така нареченият "срез на вятъра" (низходящи и възходящи течения) и самолетът е тръгнал надолу за секунди. След това екстремно преживяване, което е изплашило пътниците, полетът е продължил нормално. 

От авиокомпанията заявиха пред "Труд", че турбуленцията е била внезапна и екипажът се е справил блестящо със ситуацията.

Според свидетели някои от седалките буквално са се откачили от силното друсане.

След два часа и половина престой на земята, Боингът е поел по обратния курс.