Ръководителят на един от рокерските клубове в Пловдив е причинил катастрофа на паркинг в града на тепетата под въздействието на алкохол - тестът с дрегер е отчел 3.31 промила. Сериозно пострадала е жена, която е в болница и е оперирана, предаде NOVA

Свидетели са заснели катастрофата, станала в събота следобед на паркинг пред ресторант. Джип блъснал друг спрял автомобил, помитайки и жена. Според заснелите видеото шофьорът - Иван Райчинов по прякор Капитана, е бил във видимо нетревзо състояние, а дрегерът отчел 3.31 промила алкохол в издишания въздух. Той отказал да бъде тестван за употреба на наркотици и да даде кръв за химически анализ. 

Вчера следобед Районният съд е пуснал Райчинов на свобода, без мярка за неотклонение. Адвокатът на Райчинов - Орлин Търновалийски, заяви, цитиран от Plovdiv24: "Няма никакво обвинение за ПТП, а само за управление на МПС след употреба на алкохол. Дали ще му повдигнат такова обвинение, не мога да кажа. Промилите са високи, съгласен съм. Признал е вината си, че е управлявал пил. Има причина, но не е коректно да я съобщавам. Дори не знам дали действително е блъсната жена". 

За състоянието на жената разказва синът ѝ Габриел Карашлиев. По думите му тя е била оперирана в клиниката по "Неврохирургия" в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

"Според лекарите интервенцията е била успешна и състоянието ѝ в момента е стабилно. Тя има счупен прешлен, контузии на раменния пояс, мишницата, травми на корема и долната част на гърба и таза, както и контузия на гръдния кош. Според медиците това е средна телесна повреда. Днес имаме среща и със съдебен лекар, който ще опише травмите ѝ", казва Карашлиев, който е станал свидетел на катастрофата, тъй като в ресторанта празнували кръщенето на сина му.

"Ние бяхме доста хора. Имаше и доста деца на празника. След края на празненството майка ми беше застанала на задната врата на колата ни и си сменяше обувките. В този момент водачът дава заден ход с мръсна газ и я притиска към вратата, от което са и нейните травми", разказа той, добавяйки, че шофьорът е бил видимо пиян. 

От прокуратурата обясниха, че е било образувано бързо производство и е повдигнато обвинение за шофиране след употреба на алкохол. На следващия ден са били издадени временни медицински документи за това, че жената има пострадал прешлен. Веднага в Районна прокуратура-Пловдив бързото производство било преобразувано в досъдебно производство за ПТП и е възложено за разследване от разследващ полицай от сектор "Престъпления по транспорта" към ОД на МВР-Пловдив.

След издаване на окончателни медицински документи с точната диагноза на пострадалата жена по досъдебното производство предстои да бъдат назначени съдебномедицинска и автотехническа експертизи за установяване на механизма и начина на причиняване на телесната повреда. Наблюдаващият прокурор, след като се запознае със заключението на двете експертизи, ще вземе становище за евентуално повдигане на обвинение за причиняване на телесна повреда, добавят от обвинението.