Втора противоградна ракета е паднала в центъра на Харманли. Тя е била изстреляна от някои от станциите за противаградна защита и е паднала в двор на къща на 10 юни.

Вижте снимки >>

Стопанката на имота, д-р Стефка Михайлова споделя, че вечерта по време на дъжда е чула, че нещо пада в двора, но открила ракетата едва следобед. Пред "Сакарнюз" тя сподели, че съпругът и е зеленчукопроизводител и седмица преди това градушка е унищожила продукцията му. Очаквала подобни ракети да служат за предотвратяване на такива бедствия, а не да падат в града.

Ден преди това друга ракета падна и гръмна на писта за бягане в спортния комплекс "Хеброс". Малко преди оттам минали деца. Като по чудо няма пострадали.

416 ракети са изстреляли на 9 юни от Регионалната дирекция "Борба с градушките" в Хасково, съобщиха оттам. В продължение на 4 часа били обработени 5 градоопасни клетки. Въпреки това на много места в региона валя градушка. Най-силна и с големината на яйце тя беше в района на Минерални бани. От Агенцията обясниха, че курортното селище всъщност не влиза в защитаваната зона. В нея обаче са райони от общините Хасково, Димитровград, Любимец и Харманли, където също падна град. Градовият облак е бил с готов формиран град, попадайки в обсега на ракетните площадки, което е довело до градушката в община Минерални бани.  Изстреляните ракети довели до намаляване на размера на грахови зърна.

Днес облачността оново ще бъде по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има валежи, на места интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра, възможни са и градушки.