Заради наводнение е обявено частично бедствено положение и във врачанското село Лиляче, съобщават от община Враца.

Снимка: Община Враца

Проливният дъжд е наводнил къщи и пътни артерии в селото. Кризисният щаб е обявил частично бедствено положение в населеното място.

Вижте всички снимки ТУК>>>

Към момента в Лиляче са изпратени екипи на Пожарна безопасност, служители на администрацията и БКС.

Снимка: Община Враца

В следващите часове ще бъде предоставена подобна информация за нанесените щети.

Снимка: Община Враца

Няма информация за пострадали хора в Лиляче.

Снимка: Община Враца

Междувременно стана ясно, че заради поройните дъждове главният път Е-79 е бил затворен за движение и в двете посоки в района на село Димово. 

Водата около 15:30 часа заля моста над река Арчарица. Проливният дъжд, който се изсипа за близо час, рязко покачи и нивото на реката. Канал, отвеждащ водата към с. Макреш не можа да поеме огромното количество и преминавайки през дол заля дворове и къщи, дворът на средното училище в Димово и земеделски масиви, каза кметът на общината Светослав Славчев, цитиран от БТА.

Около 17 ч. дъждът спря и водата започна да се оттича, нанесени са сериозни материални щети, допълни кметът. Пораженията са големи както за хората, така и за инфраструктурата. Изкъртени са огромни късове асфалт, тротоари, но тепърва ще установяваме щетите. Вече започнахме отводняването на наводнените дворове и къщи, за щастие нямаме пострадали хора, каза още Славчев.

Според данни от дежурния в Хидрометеорологична обсерватория - Видин за един час - от 15 до 16 ч. на територията община Димово количеството на падналия валеж е 69 л/кв.м.

Главен път Е-79 е компрометиран, в резултат на дъжда и пороя има подкопани участъци на места. Временно от 15:30 ч. е ограничено движението и в двете посоки по път I-1 /Е-79/ Видин-Монтана в участъка Дунавци - Ружинци.

Поради проливния дъжд и причинените щети по пътната настилка в участъка с. Бяла и гр. Димово, трафикът се осъществява по следния обходен маршрут: в посока Видин - гр. Монтана по път I-1 до разклона за гр. Дунавци, по път II-11 Дунавци - Добри дол, по път III-112 Добри дол-Тополовец, по път III-114 Тополовец- с.Ружинци и път I-1 с.Ружинци-гр.Монтана; в посока Монтана - Видин по път I-1 до с.Ружинци по път III-114 Тополовец по път III-112 Добри дол-Тополовец, по път II-11 Дунавци - Добри дол разклона за .Дунавци, път I-1.

Движението и към 18 ч. е ограничено в двете посоки и се регулира от "Пътна полиция" и сигналисти, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Три влака - два бързи и един пътнически, по направлението Видин-София престояват и се движат с голямо закъснение. Бързият влак от Видин за София, който тръгва в 17:30 ч., престоя час и половина на началната гара, поради повреда в контактната мрежа. Това съобщава на официалния си сайт БДЖ, предава още БТА.

В същото време пътническият влак от Видин за Мездра, който е тръгнал от гара Видин в 15:55 ч., престоява близо 3 часа на гара Срацимир поради скална маса върху железния път.

Бързият влак от София за Видин, който е тръгнал в 12:05 ч. от столицата, престоява на гара Орешец поради паднала скална маса върху железния път, съобщават от БДЖ.

Гара Срацимир и гара Орешец се намират на територията на община Димово, където днес около 15:30 ч. валя близо час пороен дъжд, който нанесе сериозни материални щети и затвори за движение главен път Е-79 в двете посоки.