Български самолет ще транспортира до Скопие телата на 45-имата, загинали при запалването на македонския автобус на магистрала "Струма". Предаването на телата ще стане чрез организиран държавен протокол най-късно до петък. Това съобщи македонският външен министър Буяр Османи на страницата си във Фейсбук.

"След проведения разговор с г-н Сарафов, взехме решение за начина на предаване на телата на нашите сънародници, които изгубиха живота си в трагичния инцидент. Това ще стане в четвъртък, 2 декември. Правителството на България прие нашето искане пренасянето от София до Скопие да стане със самолет на България, а от международното летище, чрез организиран държавен протокол, същия ден, или в петък 3 декември, останките ще бъдат предадени на семействата в техните домове. Оставам в тясна комуникация със семействата за други подробности и обществеността също ще бъде информирана своевременно", споделя още Османи.


В същото време се разбра, че започва ремонт на отсечката на магистрала "Струма", където са случи трагедията. Очаква се движението да бъде възстановено напълно най- рано в петък. Преди това трябва да бъдат сменени мантинелите и да бъде подменен увреденият асфалт. Експерти разказаха, че този участък не е бил ремонтиран, откакто е пуснат в движение през 2007 година.

"Отсечката е открита 15 януари 2007 г. и вече 15 години оттогава мисля, че не е правен никакъв ремонт по подновяването на поне износващия пласт на настилката", заяви Ясен Ишев, председател на УС на Научно-техническия съюз по транспорта, пред Нова тв.

"Ремонтът сега е наложителен. Напълно повредена е т.нар. островна мантинела, в която автобусът се удря, както и средната, в която той спира. Асфалтовата настилка - ако някъде има изгоряло, трябва да се фрезова и поднови. И добре би било да се поднови маркировката поне в този участък", посочва Ишев.

Според инженера в участъка трябва да се сложат и нови знаци, а полагането на маркировката зависи от времето, защото иначе няма да издържи.

"Ако се спрат на вариант да се оправят само нарушените елементи на пътя. Не би струвало много. Не повече от 20-25 хиляди лева", каза още Ишев.