Само през днешния ден на територията на страната са избухнали 74 пожара, като 45 все още бушуват. Към момента опасност за населени места няма, заяви на брифинг директорът на Глава дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Най-сериозно е положението с два пожара в Югоизточна България - в област Хасково край Брягово, където горят над 1000 дка и в Елховско, област Ямбол, където горят отново около 1000 дка пасища и млади борови насаждения. Заради огнената стихия край Брягово е обявено бедствено положение и в Община Хасково. Така общините, в които има обявено такова стават 4. Останалите три са Харманли, Свиленград и Любимец.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов поиска формирование от 2-ра Тунджанска механизирана бригада с бригаден генерал Станимир Христов и техника, която да бъде осигурена утре сутринта, съобщиха от областната администрация.

Пожарите в област Пазарджик - край Елшица и Црънча са локализирани, а ситуацията с огнената стихия край старозагорското село Пъстрово е под контрол.

Общо на терен работят повече от 450 пожарникари със 117 противопожарни автомобила. Помагат им полицаи, горски служители и доброволци, както и военна техника. Като сериозен проблем за работата на пожарникарите Николов определи силният вятър на места и високите температури.

От 1 август до сега пожарите в България 1 601. Директорът на Глава дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" призова гражданите да не палят огън, два - три дни да бъде преустановена работата на полето т.е. да не се почистват стърнища и селскостопански терени.

Главен комисар Николай Николов каза още, че служителите на дирекцията са много добре подготвени и отбеляза, че продължава модернизацията откъм техника на дирекцията, която вероятно ще продължи и в следващия десетгодишен период. "Планира се значителна инвестиция в нова, модерна техника, която да влезе във въоръжение на нашите колеги. Ще имаме възможност значително и да подобрим битовите условия", посочи Николов. Той отбеляза и добрата подготовка на доброволните противопожарни отряди, които са повече от 3000 човека.