Продължава гасенето на пожара в горския масив между панагюрските села Левски и Елщица. През цялата нощ над 40 пожарникари и два екипа от лесничейските дружества бяха на терен. На помощ пристигнаха и екипи от Пловдив.

Панагюрище е в частично бедствено положение. Тази сутрин се очаква в гасенето да се включат два военни хеликоптера, съобщи БНР.

Пожарът обхвана над 2 хиляди декара смесени гори, засегнати са и земеделски площи, но няма пострадали хора и сгради.

До късно снощи бяха прокарвани 10 метрови просеки, за да се спре пътят на огъня, но опасността от разпространяването му все още не е преминала, каза кметът на Панагюрище Никола Белишки.

"Имайки предвид, че често огънят става и върхущ и прехвърля на големи разстояния, и ако вятърът действа в същата посока, не можем да кажем на този етап, че сме гарантирали 100% разпространението на огъня", коментира кметът.

Очаква се след малко на терен на пристигнат два хеликоптера от авиобаза "Крумово". Мобилизиран е целият наличен състав на областната противопожарна служба, екипи на горските стопанства и десетки доброволци. На терен е вече и оперативният щаб, който ще ръководи днешните гасителни действие по въздух и суша.

"Остава усложнена обстановката. Очакват се всеки момент двата хеликоптера. Продължават да се правят просеки и продължаваме да овладяваме огъня. Надяваме се да няма вятър, който вчера ни изигра лоша шега", съобщи областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

"На място има пожарникари от Панагюрище, Пазарджик, Белово, Септември, Пещера, Велинград, подпомогнати от екипи от Пловдив и Пирдоп. В гасенето участват лесничеи от горските стопанства в региона с високопроходими джипове, доброволци. За изграждане на просеки е изпратена тежка верижна машина от Асарел Медет", каза Мирослав Стоянов, говорител на МВР Пазарджик.

"Осъществява се взаимодействие с кметовете и областната администрация. Всеки момент се очаква в гасенето да се включат два вертолета от Авиобаза Крумово. Няма данни за пострадали хора или засегнати къщи в зоната на пожара. Работата по неговото локализиране продължава активно. Екипи на полицейското управление в Панагюрище оказват съдействие на гражданите", допълни още той.

Развъдникът за диви животни, застрашен от пламъците, беше спасен, съобщи още бТВ.