На територията на страната действат 30 пожара. В борбата срещу тях на място са 100 противопожарни автомобила, 281 пожарникари, 40 полицаи, 41 доброволци и повече от 85 служители на горски стопанства. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) главен комисар Николай Николов до огнището край любимецкото село Йерусалимово. Всички те полагат усилия да се овладее ситуацията, каза Николов.

По негови думи три са проблемните в момента пожари - този в Хасковско, в Старозагорско и в община Средец. В пазарджишкото село Елшица стихията върви към овладяване.

Засега няма да се стигне до затваряне на АМ "Марица", защото огънят все още е далеч.

Край Йерусалимово вчера почти едновремемно пламнаха няколко пожара, което стана причина да бъде обявено бедствено положение в общините Харманили, Свиленград и Любимец.

Нов пожар обаче е избухнал край Пещера, където са насочени сили на службата. Междувременно пожар се е активирал и до хасковското село Брягово, информира директорът на областната пожарна в Хасково Николай Вълчев.

"Вчера е възникнал пожарът на държавен горски фонд на около 1000 дка недървопроизводителна площ, нискостеблени храсти, круши и подобни дървесни видове. Труден терен, скалист, непроходим", каза Михаил Михайлов, директор на ДГС - Свиленград.

"Ще продължим да работим днес през деня особено ще ни затрудни фактът и новите пожари, които ще възникнат днес, очаква се горещ и ветровит ден, така че предстои изпитание за екипите на място", каза ком. Николай Вълчев, директор на ОДПБЗН - Хасково.

Предпоставка за запалванията са високите температури, а в повече от 90 процента от случаите причината е човешката дейност, обобщи Николов. Той призова стопаните, особено в Югоизточна България, да прекратят в следващите два-три дни полската работа и предупреди, че в сухото и ветровито време за възникването на бедствие е достатъчна и една най-малка искра.

Гл. комисар Николов увери още, че ГДПБЗН активно работи по програми за обновяване на техниката на службата.