В сряда, 8 януари, в Конгресния център Халич (на брега на Златния рог) в Истанбул ще се състои церемония по пускането в експлоатация на газопровода "Турски поток", който ще пренася руски природен газ по дъното на Черно море през Турция до Европа, предаде за БТА Нахиде Дениз.

Руският президент Владимир Путин пристига в Истанбул специално за участие в церемонията, която ще бъде ръководена от турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Министър-председателят Бойко Борисов също пристига в Истанбул, за да присъства на церемонията по стартирането на наземната част на газопровода, наричан в България "Балкански поток", отбелязва Дениз. Медии съобщиха, че Борисов е бил поканен лично от Ердоган, както за официалната церемония, така и да присъства на срещата между него и Владимир Путин, която ще се състои в рамките на утрешната програма.

Какви са газовите мераци на Анкара 

"Турски поток" тръгва от руския град Анапа и се състои от две линии (тръби) всяка с дължина по 935 км и достига до терминала в турския град Къйъкьой на брега на Черно море.

Газопроводът, който ще пренася директно руския газ към Турция бе приведен в готовност за подаване на горивото на 31 декември 2019 г. По двете тръби, всяка от които с капацитет 15,75 млрд. куб. метра годишно, ще се доставя общо 31,5 млрд. куб. метра руски газ. Едната тръба ще осигурява газ за Турция, а по втората тръба ще се пренася газ към Европа.

Турски енергийни експерти определят "Турски поток" като стратегически обект на страната, който ще й осигури, според тях, важна позиция в енергийната сигурност на Европа.

"Тръбата "Турски поток-1" превръща Турция в директен купувач на руския газ, което ще премахне евентуалните рискове, каквито може да се появят при транзитиране. След окончателното приключване на проекта (предвидено е той да се осъществи на три етапа) снабдяването с природен газ на Турция ще бъде гарантирано дори в случаи на евентуална дестабилизация в района", посочват турските експерти.

"Нашите очаквания са, че пускането в експлоатация на "Турски поток" ще активизира газовия пазар през 2020 г.," заяви Елиф Дюшмез Тек, експерт в консултантската компания Делойт (Deloitte) Турция. По думите й финализирането на споразуменията по интерконекторите за взаимосвързване с мрежите на България и Гърция ще засили търговията на Турция с европейските пазари на природен газ.

"Турски поток" и (или) "Балкански поток"

Бойко Борисов смята, че "Турският поток" приключва на българо-турската граница (компресорна станция "Странджа"). "Стъпи" ли газът на българска територия, преносът му нататък през Балканите трябва да носи адекватно име - "Балкански поток". Ето думите му, казани на 3 януари във въздуха при полет над строящото се транзитно съоръжение в Плевенско:

"Ние го наричаме "Балкански поток" и моля да го наричате така. Това е общо понятие, в контекста на политиката за присъединяване на Западните Балкани. Това е узаконено в Брюксел. Уведомил съм турския президент, руския президент, че ние държим на територията на България да е "Балкански поток". Те да го наричат както искат. Винаги съм бил за една обща магистрална, жп, линия, интернет пространство, общ газопровод."

Като отговор на упрека на Путин, че България бави строителството на своята част от "потока", Борисов заяви, че ще изпрати на руския държавен глава снимки за доказателство, че не е прав. Сега, след като ще се видят в Истанбул, може да му покаже снимките лично.

Сигурността в региона: какво ще си кажат Путин и Ердоган

Турските медии съобщават, че Ердоган и Путин освен енергийните проблеми се предвижда да обсъдят обстановката в региона на фона на ескалацията на напрежението след ликвидирането с американски въздушен удар на иранския генерал Касем Солеймани в Багдад.

Сирийската криза и по-специално изострянето на ситуацията в Идлиб, откъдето Турция алармира за нова мигрантска вълна, също се предвижда да бъде сред приоритетните предмети в разговора.

Известно е, че руски и сирийски правителствени военни сили атакуват последните бунтовнически укрепления в района. В последните седмици се съобщава за стотици жертви, много от които цивилни. 

Очаква се лидерите на Турция и на Русия да отправят важни послания във връзка със сигурността на региона, както и по отношение на развитието на двустранното сътрудничество.