Премиерът Бойко Борисов инспектира работата по трасето на газопровода "Балкански поток" на територията на област Плевен, в участъка от кранов възел Горни Дъбник до кранов възел Селановци, който е с дължина 45,2 км.

Министър-председателят прелетя с хеликоптер над строежа и публикува ново видео във Фейсбук.

"150 км вече са положени, над 18 000 тръби. Това е "Балкански поток". От първия ден, в който сме стартирали, след като направихме изрядни процедури, се строи на пълна мощност. Няма нова година, няма събота, няма неделя. Какви огромни съоръжения се правят. И след това тръбите се зариват и отгоре се слага царевица, жито. Тук се работи и на Нова година. Няма събота, няма неделя", заяви той на борда на вертолета.

По думите му "всичко това е с абсолютно спазени брюкселски препоръки, всичко е пипнато от човешка ръка".

"45 минути летим над изграден газопровод, на много места е под земята. Над 400 работника са тук, много от тях са италианци. 18 000 тръби, още 3500 са на бургаското пристанище. На над 215 км са настанени тръбите. Заваряват се по американска технология. Движим се абсолютно по график. От първия ден досега по над 5 км на ден се работят", заяви по-късно пред журналисти Борисов и се обърна към част от работниците с думите: "Много го поздрави на принц Салман, и да научите български" (консорциумът, който изгражда трасето, е ръководен от саудитската държавна компания "Аркад Инженеринг" - б.р.).

Снимка: Министерски съвет

 

Снимка: Министерски съвет

Снимка: Министерски съвет

"Не случайно ние го наричаме "Балкански поток" и моля да го наричате така. Това е общо понятие, в контекста на политиката за присъединяване на Западните Балкани. Това е узаконено в Брюксел. Уведомил съм турския президент, руския президент, че ние държим на територията на България да е "Балкански поток". Те да го наричат както искат. Винаги съм бил за една обща магистрална, жп, линия, интернет пространство, общ газопровод", допълни той, като уточни, че се очаква цялото трасе да е готово да края на май.

Снимка: Министерски съвет

"Точно и ясно сме обявили, че на 1 януари сме прехвърлили точката на границата с Турция. Старият газопровод е в прекрасно състояние. С новият поток от Гърция сме изградили пълна диверсификация. Мисля, че ще спазим сроковете и към края на май, ако не на 13 юни, трябва да стане готов "Балкански поток", каза още Борисов.

Снимка: Министерски съвет

И изтъкна:

"Ще изпратя снимките на Владимир Путин, за да види руският президент, че се работи в България".

По-късно Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев инспектираха участък от строящата се автомагистрала "Хемус" при Търговище в посока Шумен. 

Снимка: Министерски съвет

„Всичко, което е необходимо за автомагистрала „Хемус“, сме го осигурили, така че изграждането й да е необратим процес. Ще видите като стане готова, в Северна България каква разлика и развитие ще има... Огромни съоръжения. Вече слагат чакъл, хумусът е отнесен. Много ни е красива България, но да направиш пътища. Имам няколко багеристи приятели, ако закъсаме, ще ме изтеглят с вериги. Искам октомври-ноември до Търговище да стигнем. Искам за няколко месеца да излеем колоните", каза премиерът.

"По-трудно е от "Тракия" и е по-скъпо", добави Дончев.

"Ако е било лесно, Томи, да са го направили другите, да не са ни чакали нас", му отговори Борисов и добави:

"Хемус" като е готова, "Тракия" няма да е толкова натоварена".

"Някой път отчуждаването отнема повече време от строителството", подчерта вицепремиерът.

Снимка: Министерски съвет

"От Ябланица до Белокопитово се строи. Благодаря на археолозите, че си свършиха работата вече и можем да строим спокойно. Със земеделците няма неразплатено. Има ли я "Хемус", тогава и "Тракия" ще се облекчи. Ще съм спокоен тогава и може да си гледам телевизия и да критикувам", допълни пермиерът.