Руският президент Владимир Путин заяви днес, че България умишлено протака продължението на "Турски поток" на своя територия и Русия ще намери други възможности за газопровода, ако България не желае, предаде ТАСС, цитиран от БТА.

Путин посочи пред журналисти след среща със сръбския президент Александър Вучич в Сочи, че сръбският участък от продължението на "Турски поток" вече е готов на 81 процента. По думите му полагането на тръбите на територията на Сърбия ще приключи пред идните седмици.

Отговорът на бългрския премиер Бойко Борисов не закъсня. "Всеки има право да търси алтернативни трасета, ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно не им е приятно, че България е толкова силен и лоялен член на Европейския съюз", заяви пред bTV Борисов. "С 1 млрд. по-евтини са километрите, които строим от "Южен поток". Нищо не бавим умишлено, нали преди няколко седмици бяхме на 140-150 км с сръбския енергиен министър и представители на Саудитска Арабия. Припомням, че открихме връзката с Турция с всичките нови компресорни станции. Забавихме се по простата причина, че изпълвахме препоръките на ЕС. Да сте чули Брюксел? Да сте чули Вашинготн" Всички ни казват Браво", каза премиерът. Отговорът ми към Путин е "добре дошъл", да дойде и да види, средно по 5 км на ден строим, добави Борисов.

По-рано тази година директорът на "Газпром" Алексей Милер потвърди, че България е първата (след Турция) страна, през която газопроводът ще минава на път за Централна Европа, и ще продължава в Сърбия и Унгария. Гръцкият маршрут се смяташе за алтернатива.

България нееднократно е заявявала, че ще участва в проекта и той ще бъде част от газовия хъб "Балкан".

Руският държавен глава Владимир Путин отбеляза още днес, че Русия е готова да запази транзита на газ през Украйна, но че засега Киев предлага неприемливи условия за транзита на руски газ.

Сърбия почти е завършила строителството на газопровода "Турски поток" на своя територия, съобщи сръбският президент Александър Вучич на среща с руския си колега.

Вучич и Путин се срещнаха днес в Сочи, за да обсъдят въпроси на двустранното сътрудничество и международната политика.

Сръбският президент каза, че иска да обсъди с Путин отношенията с Косово, но не е оптимист за възможностите за постигане на компромис с бившата сръбска област, предаде ТАСС.

"Трябва да ви кажа, че не съм оптимист по повод на, да го наречем, окончателното решение, което да бъде компромис между Белград и Прищина. Но ще обсъдим тази тема", каза Вучич, като се обърна към Путин на руски език в началото на срещата.

Той изрази благодарност за постоянната руска подкрепа за опазване на териториалната цялост, независимостта и суверенитета на Сърбия.