Гербът на Община Бургас ще пътува по целия свят, изобразен върху пощенска марка. Филателното издание бе валидирано днес на специална церемония във филиала на Националната художествена академия /НХА/ в морския град.

Вижте снимки >>

Снимка: Община Бургас

Новото пощенско издание е на тема "Българска градска хералдика". То се състои в серия от две пощенски марки, оформени в блок-лист с винетка и милезим, които представят гербовете на Бургас и Хасково. Изданието се допълва от първодневен пощенски плик и специален пощенски печат.

Снимка: Община Бургас

"Благодаря на Националната художествена академия, че и гербът на Бургас е включен в тази поредица. Той наистина е много впечатляващ, показва един модерен прочит на историята, направен с усет, с естетика и с много уважение към миналото. Радвам се, че гербът на Бургас ще е върху пощенска марка и ще има възможност да пътува по целия свят и мисля, че времето на традиционното писмо не е отминало, защото винаги има какво да поставиш в плик", каза заместник-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

Снимка: Община Бургас

Изобразените върху новите марки гербове на Бургас и Хасково са едни от най-красивите хералдически символи на български общини и поставят началото на нова сюжетна линия в дизайна на пощенските марки у нас, отбеляза д-р Ненко Атанасов от НХА.

Символът на Бургас е създаден от професорите Кирил Гогов и Георги Чапкънов през 1994 година.