Съгласно тази договорка прекратяването на войната в Босна е трябвало да стане в замяна на оттеглянето му от публичния живот, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Бившият политически лидер на босненските сърби Радован Караджич, обвинен във военни престъпления и геноцид, се яви за първи път пред Международния наказателен съд за бивша Югославия, за да отговаря на обвинения в геноцид.
"Моят ангажимент беше да се оттегля от обществения живот, дори от литературния живот, а в замяна на това САЩ трябваше да изпълнят своите задължения. Холбрук говореше от името на САЩ", заяви Радован Караджич в показанията си пред съда, като добави, че заради тази договорка сега се чувства застрашен.
"Това е въпрос на живот и смърт... ако г-н Холбрук все още желае смъртта ми, а тук няма смъртно наказание, неговата ръка е достатъчно дълга, за да ме открие тук. С това искам да покажа защо съм пред този съд сега, а не през 1996 г.... Страхувах се за живота си", заяви още Караджич.
Неговото семейство неведнъж е заявявало, че Холбрук обещал да не предава Караджич на Международния трибунал за бивша Югославия, ако той се оттегли от обществения и политическия живот.
“Това е чиста лъжа”. Така бившият американски дипломат Ричард Холбрук коментира пред CCN твърденията на Радован Караджич, че между двамата е имало споразумение, предаде Фокус. Холбрук е един от авторите на Дейтънското споразумение, сложило край на войната в Босна. “Това е лъжа, която Караджич разпространява чрез поддръжниците си от години, а сега и самият той. Не сме имали сделка с него. Трябваше да го заловим преди 10 години”, заяви Холбрук.
Караджич се яви в съда в тъмен костюм и вратовръзка.
„Вие сте Радован Караджич, нали?”, запита съдия Алфонс Орие. „Да, аз съм”, отговори Караджич. Съдията отбеляза, че бившият лидер на боснеските сърби е сам. Обвиняемият отговори с усмивка: „Имам невидим съветник, но реших да се защитавам сам”.
Срещу Караджич има две обвинения в геноцид при продължилата 43 месеца обсада на Сараево и за масовото убийство на около 8000 мюсюлмани в Сребреница през 1995 г. Запитан дали иска да му бъде прочетен обвинителният акт, Караджич отговори: „Не съм заинтересован някой друг да ми чете обвинителния акт”. Той каза още, че иска да види новите обвинителни актове, които прокурорите подготвят срещу него и помоли за време да се запознае с тях преди да започне защитата си.
Бившият лидер на босненските сърби заяви още, че е имало нередности при залавянето му и оспори датата на задържането му. „Вие имате погрешна информация за датата на задържането ми”, заяви Караджич. Имаше „многобройни нередности във връзка с отношението ми към тази институция и явяването ми тук”, каза още Караджич, като допълни, че има процедурни нередности във връзка с пристигането му в Хага.
Вижте снимки на Караджич пред Трубинала в Хага