Тя е приета от новия министър на транспорта, информационните технологии и съобщения Александър Цветков, като временно длъжността ще изпълнява досегашният заместник на Киров Любомир Христов, предаде Дарик радио.
Междувременно Цветков е разпоредил Автомобилната администрация да се заеме с корупцията при изпитите за шофьорска книжка. Според министъра за това ще трябва да се набележат съответните мерки за подобряването на реда и условията за обучение, както и провеждането на изпити.
Агенцията ще работи в посока да предотврати възможностите за извършването на фиктивни периодични технически прегледи на пътни превозни средства. Транспортният министър и екипът на агенцията ще обмислят промяна в нормативните актове, с която да се премахне възможността за нарушение. Една от мерките ще бъде персонализирането на отговорността на техническия специалист, който извършва периодичния технически преглед, се казва в съобщенито.
Изготвянето на всички тези предложения и мерки трябва да бъде извършено съвместно с браншовите организации в автомобилния транспорт в срок до 15 септември 2009 г., е наредил Александър Цветков.
Преди 3 седмици браншовите организации обвиниха Володя Киров, че изпитващи и висши служители на ръководеното от него ведомство са взимали рушвети на обща стойност 20 млн. лева годишно. Тогава Киров категорично отрече обвиненията.
Неотдавна обаче, журналистически експеримент показа, че с подкупи човек може да поличи книжка не само за кола, а и за автобус, без дори да е кормувал. Заради това бяха уволнени няколко служители на ДАИ.
Днес новият министър е наредил още агенцията, съвместно с браншовите организации, да оптимизира съществуващата досега републиканска транспортна схема и да предложи някои от утвърдените маршрутни разписания за закриване. От ведомството обясниха, че ще се закриват само тези, където в рамките на шест месеца след тяхното утвърждаване не е взето решение за възлагане от съответния общински съвет.