Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. "Взех решение за прекратяване на операцията за принуждаване на грузинските власти към мир. Целта е постигната", каза Медведев на работна среща в Кремъл с министъра на отбраната Анатолий Сердюков и началника на генералния щаб Николай Макаров."Безопасността на нашите миротворчески сили и на гражданското население е възстановена. Агресорът е наказан и понесе значителни загуби. Въоръжените му сили са дезорганизирани", заяви президентът.
Медведев поиска от руските военни в случай на поява на гнезда на съпротива в Южна Осетия да предприемат действия за тяхното унищожаване. Президентът обяви намерението си да награди руските военнослужещи за действията им в зоната на конфликта. Руските войски остават на позициите, на които са получили заповедта за прекратяване на операцията.
Руският президент Дмитрий Медведев потвърди пред ЕС, че е наредил да бъдат прекратени военните операции в Грузия, съобщи говорителка на представителя на съюза по външната политика и сигурността Хавиер Солана.
Грузия напуска Общността на независимите държави, заяви президентът Михаил Саакашвили пред десетки хиляди свои привърженици, събрали се на митинг в центъра на Тбилиси. По думите му, той вече е дал съответните нареждания, предаде Интерфакс. "Ние окончателно напускаме ОНД и предлагаме и другите страни да напуснат това обединение, управлявано от Русия", каза Саакашвили.
Почти половината руснаци искат грузинската сепаратистка област Южна Осетия да стане част от тяхната страна, сочи проучване на общественото мнение, проведено от независимия институт Левада. 46% от анкетираните заявяват, че искат да видят Южна Осетия като част от Русия.
Руският президент обсъди с френския си колега ситуацията в Южна Осетия в Кремъл. По-късно в разговорите се включиха външните министри Сергей Лавров и Бернар Кушнер.
Българското посолство в Тбилиси е готово за евакуация, служителите на други дипломатически мисии вече напускат грузинската столица, това съобщи българският посланик в Грузия Бранимир Радев, цитиран от Дарик. (Виж линка). Според него част от жителите на Тбилиси вече са напуснали града, а грузинската армия укрепва западните подстъпи към столицата.
Останах шокиран от толкова много лъжи, заяви пък посланикът на Грузия в София Михеил Уклеба, цитиран от БГНЕС. Грузия иска да стане член на НАТО и на Европейския съюз, да влезе в цивилизования свят. Според посланика икономическите щети от развитието на конфликта ще бъдат огромни.