Нов запис с гласа на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков беше публикуван от сайта "Афера" около 18 часа днес. В него, макар и с много лошо качество, се чува как бившият премиер говори за санкциите по закона "Магнитски".

"Даваме Горанов на Магнитски, защото той е давал, не вземал - давал проекта на държавни служители, които да променят Закона за хазарта. В смисъл, американците му го казват като даване, щото като финансов министър му остава един човек, на който трябва да ... да го смени закона - това е само Борисов", чува се от гласа на Кирил Петков.

На 10 февруари 2023 г. САЩ обяви, че санкционират бившите министри Владислав Горанов, Румен Овчаров, бившия изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, председателя на "Русофили" Николай Малинов и члена на съвета на директорите на атомната централа Александър Николов.

В публикувания от Вашингтон доклад се казва, че "като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес".

В публикувания запис №3 от гласа на Кирил Петков се чува как "те вкарват в Магнитски" - чрез "Американеца" и "Джереми", който после да им прави с това рекламата. Споменава се и името на разследвания бизнесмен Васил Божков.

"По отношение на Черепа банковите тегления той им ги е дал част от папката по колко са изтеглени. Имаме две писмени обяснения на двама свидетеля. Единият е шофьорът, който казва - аз карах Божков всеки две седмици... и той внасяше евро. Това е писмено", чува се да обяснява съпредседателят на "Продължаваме промяната".

 Записа може да чуете тук: 

Във втория запис, разпространен по-рано днес отново от "Афера", се чуват гласовете на Асен Василев, Кирил Петков и мъж, когото от сайта разпознават като Алексей Петров. 

По-рано от ПП разпространиха своя позиция в страницата си във Фейсбук, в която заявяват: 

"Разпространените "записи" са пореден опит за кална кампания срещу ПП. Вместо с политически аргументи, кампанията се води с манипулирани записи и внушения през съмнителни медии. Такава лъжа и внушение е употребата на имена, които отдавна служат за компрометиране при всяка ситуация. В записите със съмнително качество се чуват накъсани фрази и изрази, удобно подбрани за създаване на определени внушения. Показателно, че въпросните записи се разпространяват повече от година след събитията, за които се твърди, че са записани".