Руски безпилотни летателни средства поразиха енергийни обекти рано тази сутрин и оставиха без електричество части от северната украинска Сумска област, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс.

В публикация в социалната мрежа "Телеграм" сумската областна управа посочи, че дроновете са атакували цели в градовете Шостка и Конотоп, североизточно от Киев и по границата с Русия.

Аварийните екипи работят за възстановяване на електроподаването.

След като преди малко повече от седмица руските войски започнаха настъпление в североизточната Харковска област, Украйна предупреди, че се наблюдава струпване на руски сили и около съседната Сумска област и че това може да е признак за предстояща офанзива и там.

Ожесточените боеве на Покровското направление в Източна Украйна принудиха украинските войски да предприемат "маневри", обяви във вечерната си сводка Генералният щаб на Киев, цитиран от Ройтерс.

Според съобщението Покровск - населено място, разположено северозападно от контролирания от Русия град Донецк, остава "най-горещият" участък от фронта. По-рано във вечерното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски определи положението на това направление и в прилежащите му райони като "изключително тежко".

"В някои райони обстановката наложи нашите войски да предприемат маневри", заяви украинският Генщаб.

Междувременно съветникът на ръководителя на ДНР Игор Кимаковски съобщи пред ТАСС, че украинските въоръжени сили са изтеглили значителна част от силите си от района на Клещеевка за прехвърляне в Часов Яр.

"Значителна част от силите на въоръжените формирования на Украйна просто бяха изтеглени от района на Клешчеевка, за да бъдат прехвърлени в Часов Яр, където се създаде не особено завидна обстановка за противника в района на канала Северски Донец - Донбас. ", каза Кимаковски.

Той уточни, че загубите на личния състав на украинските сили в Часов Яр са стотици.

В донецкото направление руските въоръжени сили установяват плацдарм в западните покрайнини на Нетайлово. В южната част на селото продължават боевете в района на ферми и птицеферма.

Руските войски продължават да нанасят удари по позиции на украинските въоръжени сили както по фронтовата линия, така и в тиловите райони. Поразени са обекти във Великодолинское, Одеска област, Харков, Кривой Рог и Сумска област.

Междувременно УНИАН съобщава, че в района на Харков руснаците имат огромни загуби, като някои единици са "изтрити до нула".

В резултат на тежки боеве отделни части от 138-ма отделна мотострелкова бригада, 18-та мотострелкова дивизия и 7-ми отделен мотострелкови полк загубиха своята боеспособност. Загубите на убити и ранени възлизат на до 70% от личния състав, съобщи агенцията.