В МВР са получени три сигнала, свързани с изборите, каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов пред журналисти. Той допълни, че два от сигналите са свързани с евентуално купуване на гласове, а един - с евентуално нарушаване изборните права на гражданите. Стоянов припомни, че вчера бе подписан документ между няколко институции за набелязване на специални мерки в рамките на изборния процес.

Образувано е досъдебно производство по казуса с напускането на Кирил Петков на сдружението "Да запазим Корал", потвърди министърът. То се ръководи от СДВР, а подробности по него може да даде прокуратурата, поясни Стоянов.

Днес служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов връчи на "Гранична полиция" ключовете на 40 нови автомобила. Те са закупени по проект "Доставка на МПС за целите на граничния контрол", финансиран чрез Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика за периода 2021 - 2027 г. Стойността им е 69 милиона лева. Те ще бъдат разпределени в цялата страна.

Снимки ВИЖТЕ ТУК>>

До края на годината се очакват още над 300 подобни автомобила, допълва БТА.

"Когато поехме ръководството на МВР, се уверихме, че сме в тежка ситуация-ограничен човешки ресурс, но и липса на високопрохидима техника", каза по време на церемонията служебният вътрешен министър Калин Стоянов. "В МВР има прецедент - за седем месеца започна и завърши обществена поръчка", посочи той.

"За да изискваме резултати, трябва да има техническо обезпечаване. С тези автомобили ставаме по-надежден и предвидим партньор за охрана на границата на ЕС", добави Стоянов.

"Имаме голям повод да сме радостни и щастливи след тежките години, в които опазваме границата при липса на хора и техника. Обществената поръчка бе проведена в много кратък срок", каза директорът на "Гранична полиция" Антон Златанов.

Снимка: БТА

"Имахме изключителна нужда от тези коли, защото на места, вместо 50, имахме между 7 и 10 коли", посочи той.

На церемонията бяха раздадени и нови пистолети за служители на дирекцията.

Снимка: БТА

Малко по-късно на среща при премиера стана ясно, че започва процедура по изготвяне на проект по разширяване на гранично контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова-Касабова, министърът на околната среда и водите Петър Димитров, заместник-министър на финансите Стефан Белчев, директорът на агенция "Митници" Георги Димов, председателят на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев, както и кметът на община Малко Търново Илиян Янчев.

Кметът благодари на премиера Главчев за бързата реакция на държавата и готовността на всички ресорни институции да съдействат за разширението на пункта с цел облекчаване на трафика. Илиян Янчев запозна министър-председателя с необходимостта от модернизирането на пункта, който е важен транспортен коридор между България и Турция. Едновременно с това международният път Е-87 се явява и свързващ ГКПП "Дуранкулак" на българо-румънската граница с ГКПП "Малко Търново" по протежение на черноморското крайбрежие.

До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт "Малко Търново" и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции.