Стотици пловдивчани и руски граждани се качиха днес на върха на хълм Бунарджика в Пловдив, за да положат венци и цветя на паметника на Альоша по повод 79-ата годишнина от победата над хитлерофашистка Германия. Част от гражданите заявиха, че на 9-ти май отбелязват и Деня на Европа.

Пред паметника на Альоша, редом с българския трибагреник, се виждаха руски знамена, портрети от Безсмъртния полк, георгиевски лентички, портрети на Путин и Сталин, а група "Грамофон" подгряваше с песните "Альоша", "День победы" и "Поручик Галицин".

Слово произнесе руският посланик у нас Елеонора Митрофанова, която беше придружавана от почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов.  Посрещнаха я с песента "Свещенная война".  Десетки русофили я приветстваха с думите "С праздником", предаде "24 часа".

Снимка: Скрийншот

Когато Митрофанова започна приветствието си, до нея застана преводачка, но още на първото изречение присъстващите извикаха, че няма нужда. "Без превод! Хорошо!", отвърна посланичката. И продължи да говори за милионите жертви, дадени по време на Втората световна война.

Снимка: Скрийншот

"Няма друг ден в историята на страната ни, когато връзката на времената, ценността на живота и любовта към Родината да се усещат толкова силно. И не става дума само за многомилионните жертви, положени от народите на СССР на олтара на Победата. Факт е, че ако Съветския Съюз беше сполетяла ужасна трагедия и ние, както много европейски страни, бяхме победени, щеше да ни очаква съвсем различна съдба. Това не са празни приказки - тогава наистина ставаше дума за съществуването на нашия народ и на самата държава", - отбеляза в речта си в подно посланикът на Русия.

Снимка: Скрийншот

"Но силата на духа, мъжеството и издръжливостта на съветския народ се оказаха по-силни от амбициите на Хитлер и неговите съучастници. Разгромът на нацизма се превърна в епохално събитие за целия свят, а за страната ни - велик празник на освобождение от смъртна заплаха", подчерта Митрофанова.

Тя не пропусна да отбележи и разрушаването на паметниците на руската армия.

"Забравят се нацистките концлагери и приноса на Русия за разгрома на фашизма. Историята се пренаписва и изопачава", посочи Митрофанова.

Снимка: Скрийншот

Сред присъстващите на хълм Бунарджика беше и 102-годишният ветеран от войната Марин Узунов, който бе посрещнат с аплодисменти, предаде trafficnews.bg.

Едва 22-годишен, той участва в боевете при обсадата на Марибор и стига до унгарския град Надканижа, където се е бил с германците като артилерист. Това става от септември 1944 до май 1945 година, когато ветеранът участва във Втората световна война като командир на взвод зенитна артилерия.

Събитието пред паменика на Альоша беше отразено и на фейсбук страницата на посолството на Руската федерация.

Премахването "Альоша" сега не е тема за Пловдив, заяви по-рано кметът Костадин Димитров в отговор на въпрос за демонтажа на паметника, съобщи БНР.

"След решение на Общинския съвет заместник-кметовете по финанси и по строителство трябва да изготвят становище колко би струвало и как евентуално да се премахне паметникът. Работи се по темата", бяха лаконични от общината.

Искането за демонтажа на "Альоша" бе внесено в началото на годината от групата на ПП-ДБ, а от ИТН поискаха референдум по темата. Предложенията обаче бяха отложени.