Това съобщи грузинското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс. Агенцията се позовава и на очевидци, предаде БТА. Ударът е бил нанесен на 200 метра от пистата. При същия въздушен рейд руски изтребители са бомбардирали намиращото се наблизо военно летище и завод за строителни материали. Бомбите паднаха до хангар, без да причинят щети на съседните съоръжения.Същото място беше обект на нападение от руски самолети рано сутринта. Секретарят на Съвета за сигурност Александър Ломая съобщи, че към 5 часа местно време руски самолети са пуснали няколко бомби над това военно летище.
Кораби на Черноморския флот на Русия, в това число ракетният крайцер “Москва“ направиха морска блокада. Те се базираха на акваторията на Черно море на границата на териториалните води на Грузия. На военните моряци е поставена задачата да не допуснат доставки в Грузия на въоръжение и военна техника по море.
Грузинското правителство съобщи, че през последните няколко часа 10 000 допълнителни руски военни са навлезли в Грузия. 6000 от тях са навлезли в Южна Осетия тази нощ през тунела Роки откъм Северна Осетия, която е в Русия, а 4000 са пристигнали с бойни кораби в Абхазия.
Президентът на сепаратисткия грузински регион Абхазия Сергей Багапш подписа указ за въвеждане на военно положение за срок от 10 денонощия и отвори втори фронт към грузинската армия откъм Кодорското дефиле.
Противоречиви са информациите за изтеглянето на грузинските войски от Южна Осетия. Грузия обяви, че изтегля войските си от Южна Осетия. Руските миротворци опровергаха това съобщение.
Грузинският държавен министър по въпросите на диаспората Темур Якобашвили пък каза, че войските са напуснали само столицата Цхинвали, за да бъдат разположени на друго място в Южна Осетия. Те обаче щели да останат в района, предаде Асошиейтед прес. Изтеглянето, според министъра, ще позволи, да се осигури хуманитарен коридор, за да се евакуират ранените от Цхинвали.
По-късно бяха възобновени сраженията в и около Цхинвали. Чува се тътен на прелитащи над града самолети, артилерийски обстрел и обстрел от полеви дивизионни реактивни системи за залпов огън "Град", предаде ИТАР-ТАСС.
Противоречиви са и данните за жертивете във военния конфликт. Според Грузия техния брой достига 2000, предимно цивилни граждани, според Русия - жертвите наброяват 130 души.
Съветът за сигурност на ООН приключи неофициалните си разговори за военните действия между Русия и Грузия в отцепилия се грузински регион Южна Осетия без да постигнат съгласие за призив за временно прекратяване на огъня, съобщиха източници.
“Стигнахме до заключението, че ще бъде много трудно, ако не невъзможно, да намерим обща позиция за становище“, заяви белгийският посланик Жан Гролс, цитиран от АФП.
Руските военни действия срещу Грузия може да влошат отношенията между Европейския съюз и Русия, която трябва да зачита грузинските граници, се казва в изявление на френското председателство на ЕС.
Евросъюзът "твърдо стои зад своите ангажименти към суверенитета и териториалната цялост на Грузия и международно признатите й граници и призовава Русия да ги зачита", се казва в изявлението.