Това заяви зам.-главният прокурор Камен Ситнилски, цитиран от БГНЕС. Той каза това в отговор на въпрос дали ще бъдат разпитвани бивши министри на отбраната.
Зам.-главният прокурор уточни, че оттук-нататък прокуратурата ще се занимава само със случаите, в които проверките на военните покажат нередности.
Нe изключваме нито една версия на този етап от разследването на взривовете в Челопечене. Това заяви военният прокурор на София полк. Спас Илиев. По думите му една от версиите е свързана със злоупотреби при продажбата на боеприпаси. Проверката по сигнали за злоупотреби е започнала на 28 май, каза военният прокурор и добави, че няма информация за злоупотреби преди тази дата. Досъдебното производство е срещу командира на поделението и е за злоупотреби.
Според полк. Илиев не е имало сигнал за опасност от взривове, подаден от Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), а само сигнал за злоупотреби. Илиев бе категоричен, че преди да са събрани всички доказателства, прокуратурата няма да дава становища. Той не пожела да посочи броя на прокурорите, разследващи причините за експлозиите, но заяви, че стремежът е максимално бързо да се установят причините. Версиите на двамата охранители са следствена тайна.
Готов съм да поема вина за станалото в Челопечене и ако прокуратурата докаже, че аз имам вина, ще си подам оставката. Това каза пред Нова телевизия началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков. На въпрос, защо не е приета национална програма за оптимизация, началникът на Генералния щаб отговори, че в армията се изпълняват решенията на правителството и президента. Стойков каза още, че поделението в Челопечене е станало обект за обезвреждане на бойни припаси през 2006 г.