Това е средно ниво за страните от ЕС, каза Георги Ангелов от института “Отворено общество“, който представи доклада на “Macro Watch“ за състоянието на икономиката, предаде БТА.
Според доклада заетостта нараства, но България е далеч от постигането на целта в ЕС за 70 на сто заетост, тъй като имаме около 62 на сто заетост. Проблемът с недостига на работна сила в предприятията става все по-голям, заяви Ангелов. Има работни места за образовани и квалифицирани хора, но няма вече такива кадри, твърди икономистът. Има конкуренция между работодателите, а това води до ръст на разходите. Разходите за труд в момента растат заедно с производителността на труда.
Предизвикателствата са: дефицит на образовани и квалифицирани работници и служители и нужда от продължаващо повишаване на заетостта. Препоръките на експертите са: продължаване на данъчно-осигурителната реформа, ускоряване на структурните реформи, подобряване на бизнес средата и запазване на икономическата стабилност и валутния борд и подготовка за влизане в Еврозоната, институционални реформи, по-гъвкав пазар на труда, подобряване на образователната система и намаляване на излишните щатни бройки в държавния сектор.
БВП за първото тримесечие е 7 процента, което е най-високото ниво от 1998 г., когато имаше възстановяване от кризата през 1996-97 година, каза Георги Ангелов. Увеличават се инвестициите, второ тримесечие износът расте повече от вноса, земеделието обаче продължава да отчита спад и произвежда под 5 на сто от БВП. България има най-нисък БВП на глава от населението в сравнение със страните от ЕС. Инфлацията остава на сравнително високи нива от 14-15 на сто. Храните и свързаните с тях услуги са основен източник на инфлация, но в последните месеци инфлация генерират и повишаването на цените на горивата, и акцизът на цигарите.
Поскъпването на електроенергията също ще допринесе за увеличаване на инфлацията. 35,5 на сто от разходите на домакинствата са за храна, напитки, алкохол и цигари, сочат данни от доклада.
Средната прогнозна инфлация за 2008 година се очаква да бъде 9 на сто, а ръстът на БВП - 5,9 на сто, каза Георги Ангелов.
Бюджетният излишък се развива добре, като за първите четири месеца преизпълнението на бюджета е повече, отколкото в края на миналите години, отбеляза Ангелов. Това е в резултат от ниските 10 процентови данъчни ставки, които насърчават плащането, и показва, че данъчните реформи трябва да продължат.
България и Румъния са най-слаби при ефективността на държавното управление от всички страни-членки на Европейския съюз, показват оценките на Световната банка, цитирани на форума, предаде БГНЕС. България се представя особено зле в категориите „върховенство на закона“ и „контрол върху корупцията“.