Това заяви в парламента Светослав Малинов от партията, цитиран от БГНЕС. ДСБ е подала сигнал до комисията за борба с корупцията, да направи разследване, как са придобити 5 имота: на ул. “Беловодски път“ в Бояна; в парк „Лозенец“, община Бургас; в с. Дръндар община Суворово; СПА хотел „Орфей“ община Девин; хотел “Каза Домини“ в Рибарица, община Тетевен.
По думите на Малинов информацията за свързаността на Доган с тези имоти е публична.
ДСБ настоява комисията за борба с корупцията да започне разследване и на органите, които са били длъжни да проверят законността на източниците на парични средства, за придобиване, ползване, охрана и издръжка на въпросните имоти.
От ДСБ дават едномесечен срок на Комисията да изслуша представители на Дирекцията за финансово разузнаване при ДАНС, на НАП, на общините в които са имотите, на Сметната палата и на Агенцията по вписванията. Те трябва да разяснят, как е приложен законът за мерките срещу изпирането на пари, как са декларирани доходите, с които са купени имотите, каква е собствеността и законността на строителството и доколко са редовни декларациите за имуществото подавани в Сметната палата.
Ахмед Доган е богат по душа и мисли за България, каза междувременно депутатът от ДПС Рамадан Аталай в коментар за подадените от ДСБ сигнали. Аталай каза, че не знае дали въпросните имоти са собственост на Доган. Според депутата от ДПС, Костов и Атанасов искат да държат ДПС постоянно в позиция на оправдаващи се. Аталай смята, че законите за публичност на имуществото на политически лица се спазват и няма нарушения относно собствеността на посочените имоти.
ПГ на ДСБ е внесла и сигнал до Вътрешната комисия на парламента за дело за корупция с наименование “Сови“. В групата е постъпила информация, че през 2006-2007 г. е водено дело с това наименование в ГДБОП. В хода му са били събрани множество данни за корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС. Делото е било докладвано на тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Той е спрял работата по него и го е пренасочил към контраразузнавателната служба на МВР, обясни депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Петков не е предал данните на прокуратурата. Според Атанасов, става въпрос за укриване на корупция по високите етажи на властта. За да се изясни ситуацията, от ДСБ искат Вътрешната комисия да изслуша вътрешния министър и председателя на ДАНС.
Вижте хотел Девин на снимки