Миков не уточни броя на разрешенията, но добави, че за някои случаи е отказал и по този повод иска да се обърне към другите системи по веригата, например съдебната: всеки да чете какво подписва, цитира го БГНЕС. По думите му с тези техники трябва да се стигне до реално намаление на престъпността, а не само "да въртим машината".
Новият министър се ангажира до 10 дни да посочи конкретните служби за преструктуриране, споменавайки единствено ГДБОП. За ДОТИ потвърди изразеното политическо решение да се отдели, за да има относителна независимост между изпълнителите и възложителите на СРС. Ще бъде направено сравнение с европейската и американската практика в тази област.
Михаил Миков е категоричен, че няма да си позволи контакти, с които да уронва престижа на вътрешното министерство. "Всички братя и сестри да разберат, че влизането в ЕС трябва да намали желанието им да реализират свои хора тук и там", коментира министърът при споменаването на братя Галеви.
Пред БНР Михаил Миков каза, че ще работи за отваряне на системата към обществото, за да стане полицаят приятел на гражданина. Миков съобщи още, че екипът му ще бъде сформиран след Гергьовските празници, като това ще е една първоначална консолидация, но никой не бива да се чувства абониран за мястото си. Ще разчитам не само на опозицията, на мнозинството, на медиите, но и на гражданското общество да упражнява с всичката сила натиск, за да може реформата в МВР да бъде довършена, каза още Миков. Той призна, че “достатъчно в последния момент“ е било взето решението той да заеме този пост, “но това няма вече никакво значение, а по-важното е как той ще излеза от това министерство.